Sanatate

6 Adevaruri Despre Masturbare

masturbareaChiar daca suntem de acord cu ea sau nu, masturbarea (adica auto-stimularea organelor genitale in scopul de a obtine placerea sexuala si orgasmul) a fost si ramane in continuare una dintre cele mai uzuale modalitati prin care omul isi satisface pornirile sexuale.

Cu toate acestea, chiar si in zilele noastre, masturbarea este un subiect evitat si rareori abordat deschis, chiar intre prieteni apropiati, iar opinia publica este departe de a o accepta ca pe ceva ce face parte din normalitatea sexuala a fiecaruia dintre noi.

Mai mult decat atat, ea a fost, de-a lungul timpului, una dintre formele de comportament sexual cele mai condamnate moral si religios, obiect al extrem de multor neintelegeri, mituri, restrictii, analize morale si ignoranta. Ca urmare, desi masturbarea este foarte raspandita, atat in randul femeilor cat si al barbatilor, multe persoane care o practica o considera ceva rusinos si traiesc reale sentimente de vinovatie din aceata cauza.

Exista insa, dincolo de toate aceste prejudecati, o realitate stiintifica, raspunsuri certe ale specialistilor la intrebari pe care de multe ori nu indraznim sa le adresam celor apropiati. Iar in randurile care urmeaza, vom incerca tocmai sa aratam cateva dintre aceste adevaruri, vom incerca sa aruncam o privire dincolo de valul de prejudecati care indeparteaza aceasta practica biologica simpla de la ceea ce este – una dintre multiplele fatete ale normalitatii noastre sexuale.

1.Masturbarea nu este daunatoare pentru sanatate

De-a lungul timpului, masturbarea a fost considerata in popor cauza a diferite boli, fizice sau mentale (slabiciune, dureri de cap, orbire, nebunie, etc). Acum este clar demonstrat ca nu exista nici un fel de afectiuni medicale determinate de masturbare, indiferent de frecventa cu care aceasta este practicata.

Pentru a explica felul in care masturbarea determina aceste boli, au fost aduse diferite argumente empirice, care in timp au devenit un fel de mituri populare. Astfel se spunea ca sperma barbatului este un fluid vital pentru sanatatea sa, si de aceea ea trebuie retinuta in organism cu orice pret; alteori, dimpotriva, se afirma ca abtinerea de la a ejacula este foarte daunatoare pentru barbat. In realitate, nici una dintre aceste doua afirmatii nu este adevarata, organismul avand capacitatea de a-si ajusta productia de sperma in functie de activitatea sexuala a individului.

2.Masturbarea nu este caracterisitca adolescentilor sau persoanelor singure

Desi este adevarat ca frecventa masturbarii scade odata cu varsta si ca persoanele singure tind sa se masturbeze mai des decat cele aflate intr-o relatie, multe femei si barbati maturi, inclusiv persoane casatorite, continua sa se masturbeze de-a lungul vietii. Exista date care sugereaza ca majoritatea barbatilor adulti si peste jumatate dintre femeile adulte, indiferent de statutul lor marital, uzeaza de aceasta practica sexuala din cand in cand.

3.Masturbarea este “altceva”, si nu doar un simplu inlocuitor pentru sexul in doi

Desi este adevarat ca masturbarea este adesea folosita de persoanele singure, ea nu este insa nici pe departe apanajul exclusiv al acestora. Poate parea surprinzator, dar multe persoane cu viata sexuala de cuplu apeleaza, din cand in cand, si la masturbare. Cu alte cuvinte, masturbarea nu reprezinta doar o alternativa “de mana a doua”, la care se recurge in lipsa unui partener, ci este ea insasi o forma de explorare si implinire sexuala, diferita de activitatea sexuala traditionala a cuplului.

masturbarea 1

Ce este insa important de subliniat este faptul ca toate variantele de comportament posibile din acest punct de vedere (atingerea satisfactiei sexuale doar prin masturbare, doar prin contact sexual sau prin ambele, consecutiv sau in momente de timp diferite) sunt in egala masura normale si sanatoase, atata timp cat individul respectiv este satisfacut. Pe de alta parte, exista surprinzator de multe cupluri care nu discuta despre acest subiect, chiar daca ambii parteneri se masturbeaza, separat de activitatea sexuala comuna, cu regularitate. A depasi aceasta bariera de comunicare poate fi un important pas inainte spre o mai buna cunoastere a partenerului si spre o mai mare implinire sexuala in cuplu.

4.Nu exista masturbare excesiva

Un alt mit legat de masturbare este acela ca ea este daunatoare, daca este practicata in exces. Din punct de vedere medical insa, nu exista nicaieri nici un fel de definitie a ceea ce ar putea insemna masturbare excesiva.

In acelasi timp, in mod normal activitatea sexuala a individului este auto-limitata. Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana este satisfacuta sexual, isi pierde temporar interesul pentru acest tip de activitate (similar modului in care atunci cand esti satul, nu te mai intereseaza mancarea). Numarul de orgasme necesare insa pentru a ajunge la satietate variaza foarte mult in functie de individ si de moment, putand insemna 2-3 /zi sau 1/luna. Cu alte cuvinte masturbare excesiva este un termen foarte relativ si subiectiv, si este extrem de dificil sa ajungi la epuizare datorita excesului de auto-manipulare sexuala – ar fi similar ajungerii la epuizare datorita mancatului prea mult.

5.Masturbarea poate fi la fel de satisfacatoare din punct de vedere sexual ca si actul sexual propriu zis

Din punct de vedere strict fizic, masturbarea poate oferi satifactie sexuala deplina; in special in cazul femeilor, masturbarea poate conduce la orgasme fizic mai intense decat in cazul contactului sexual cu un partener, deoarece patternul de stimulare folosit este cel optim pentru sexualitatea femeii respective. Ceea ce insa lipseste in cazul masturbarii – si este de obicei suplinit prin imaginatie si fantezii sexuale- este intimitatea fizica si emotionala cu o alta persoana. Acest element poate fi, la anumite peroane, extrem de important in obtinerea satisfactiei sexuale si ajungerea la orgasm.

masturbare

6.Masturbarea este o foarte buna modalitate de autocunoastere

Masturbarea reprezinta o cale importanta de cunoastere a propriului organism si a propriei sexualitati. Unele dintre trairile sexuale, precum si modalitatile de inducere a acestor trairi prin diferite feluri de stimulare sexuala, pot fi ulterior transferate si impartasite cu partenerul de cuplu. In terapia sexuala, masturbarea reprezinta chiar una dintre modalitatile de vindecare a anumitor disfunctionalitati de acest tip.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker