Sanatate

Baile fierbinti pot fi motivul pentru care nu poti avea copii!

Baile fierbinti pot fi motivul pentru care nu poti avea copiiDaca incercati sa concepeti un copil si inca nu ati reusit, foarte probabil ca ati citit toate sfaturile posibile pentru sporirea sanselor de a ramane insarcinata, inclusiv pe cel care spune ca barbatul nu trebuie sa faca bai (in cada) sau dusuri foarte fierbinti pentru ca asta duce la infertilitate. Sa nu te grabesti sa desfiintezi acest sfat ca fiind inca un mit sau doar un leac babesc fara niciun fel de justificare stiintifica, pentru ca lucrurile nu stau chiar asa.

  • Mai multe cercetari din ultimul deceniu au aratat faptul ca, intr-adevar, barbatii care vor sa devina tati trebuie sa evite baile fierbinti, cel putin pentru o perioada.

Subiectii folositi pentru aceste studii, barbati tineri si de varste medie, fara probleme de infertilitate, au fost expusi in mod repetat la temperaturi ridicate (in cazi, jacuzzi, dusuri) pentru cel putin 30 de minute pe saptamana. La finalul experimentului, toti barbatii au aratat semne de infertilitate, pornind de la un numar mic de spermatozoizi pana la probleme de motilitate.

Vestea buna, insa, este ca aceasta problema este reversibila. In momentul in care au incetat expunerea la caldura si umezeala, toti barbatii au inregistrat o crestere semnificativa a numarului de spermatozoizi, cu pana la 491% mai multi dupa trei sau sase luni.

Explicatia pentru acest fenoment este destul de simpla

  • Spermatozoizii sunt produsi in testicule, care atarna in afara corpului in scrot, pentru ca au nevoie de o temperatura mai scazuta decat cea a corpului pentru a functiona corespunzator. Incalzirea lor cu cateva grade pentru mai mult de cateva minute duce, de regula, la oprirea temporara a productiei de spermatozoizi.
  • In situatii normale, testiculele isi mentin temperatura coborand sau urcand inspre corp cu ajutorul muschilor sensibili la temperatura care captusesc scrotul. In apa fierbinte din cada, insa, acest proces nu mai poate functiona bine, astfel ca formarea de spermatozoizi este intrerupta sau dereglata, iar spermatozoizii deja formati pot fi afectati.
  • Acelasi lucru se intampla si daca barbatii au febra – procesul de producere a spermatozoizilor este afectat si odata cu el sansele de a concepe un copil.

Se pare ca ideea ca baile fierbinti ar afecta fertilitatea in cazul barbatilor este una care dateaza de sute de ani, in cultura japoneza existand o practica foarte veche prin care barbatilor fara copii le era interzis sa lucreze in medii care aveau de-a face cu baile din cauza efectelor negative asupra fertilitatii.

  • Cercetarile recente au demonstrat, insa, ca aceste credinte populare au si o puternica baza stiintifica.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker