Sanatate

Carnea La Gratar – Cat De Sanatoasa Este?

Deja ne fuge gandul la iarba verde, masa in aer liber si, bineinteles, gratar! Pentru a te bucura intr-un mod cat mai sanatos de carnea pregatita pe gratar ar trebui sa stii cateva lucruri.

carnea la gratar

Rezultatele mai multor studii si cercetari arata ca, din pacate, carnea gatita pe gratar aduce cu ea riscuri pentru sanatate si poate creste riscul de aparitie a cancerului. Tocmai de aceea mai jos o sa gasesti cateva sfaturi si recomandari despre cum poti realiza un gratar mai sanatos pentru tine si familia ta.

Riscurile fripturii pregatite pe gratar

Carnea gatita la temperaturi inalte, indiferent ca este prajita, fripta sau facuta pe gratar, produce reactii chimice care duc la eliberarea de toxine. Cercetari extinse au dezvaluit informatii ingrijoratoare prin care carnea la gratar este asociata cu riscuri cancerigene crescute. S-a efectuat un studiu pe 3.000 de femei care au consumat multa carne facuta la gratar de-a lungu-l unui an de zile. Rezultatele au dezvaluit ca aceste femei aveau crescut riscul de cancer la san cu 47%.

Nu spune nimeni sa nu mai mancam friptura sau gratar! Insa ne este recomandata limitarea consumului de carne gatita direct pe gratar si imbunatatirea procesului de pregatire a acesteia. Suntem indemnati si la selectarea unor surse de carne cat mai sanatoase, animale crescute in aer liber, cu verdeata si in conditii care sa nu le streseze.

Boli cardiovasculare, diabet, cancer

Cand carnea este expusa la caldura mare emisa de foc, intre proteinele ei si grasime se produce un proces toxic. Urmarile lui constau in cresterea riscului de boli cardiovasculare, diabet sau cancer. Atunci cand carnea e pregatita pe un gratar cu carbuni, fumul care se emana e plin de chimicale toxice.

Acest fum poate provoca cresterea riscului de cancer la plamani sau vezica. De asemenea, cand carnea este pregatita la o temperatura mare, peste 140 de grade, creatina din muschi si amino acizii din proteine reactioneaza si se produc alte toxine. In urma unor studii s-a aratat ca ele au legatura cu riscul crescut de cancer colorectal, al pancreasului sau prostatei.

Cum sa pregatesti mai sanatos carnea la gratar

carne pe gratar

Pentru a imbunatatii carnea pregatita la gratar, poti incerca sa tii cont de cateva sfaturi utile:

1. Alege carne cu cat mai putine grasimi. Daca grasimea nu se mai scurge pe foc, nu se mai produc anumite toxine. Evita produsele grase, de genul carnatilor. Tot din cauza grasimii inlatura pielea de pe carne inainte de a o pregati.

2. Inainte de gratar pregateste carnea putin pe aragaz, in cuptor sau chiar la microunde. Astfel, va sta mai putin pe gratar, expusa la toxine. Se pare ca daca, inainte de gratar, pui carnea la microunde chiar si numai pentru doua minute se reduce cu pana la 95% procentul uneia din toxinele eliberate pe gratar. Microundele sunt mai sigure decat toxinele provocate de intalnirea dintre temperatura ridicata, foc si carne.

3. Curata intotdeauna temeinic gratarul inainte si dupa ce ai facut friptura pe el. Nu sunt recomandate periile metalice.

4. Pregateste o marinata adevarata, cu o gramada de condimente si mirodenii. Tine carnea in ea cateva ore bune inainte de gratar. Sa pui neaparat zeama de lamaie sau otet in compozitie. Acestea vor ajuta ca o bariera impotriva unui anumit procent de toxine – nu toate, insa ajuta foarte mult.

5. Pentru a evita arsurile si toxinele aferente intoarce carnea des pe gratar.  

6. Nu consuma friptura care nu este suficient facuta si nici friptura arsa.

7. Pe langa carnea pregatita pe gratar, consuma neaparat legume. Fie crude, in salata, fie legume facute pe gratar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker