Travel

Castelul Karolyi – Istoric, impresii si atractii turistice

Castelul Karolyi
Sursa foto : https://www.historia.ro/sectiune/travel/articol/castelul-karoly-din-carei

Castelul Karolyi din Carei sau Pelesul Transilvaniei a fost construit in secolul al XV-lea ca resedinta pentru familia Karolyi. Cladirea veche din piatra era inconjurata de ziduri de aparare si a avut un rol important in apararea frontierei vestice a Transilvaniei si in razboaiele duse de Rakoczi Francisc al II-lea impotriva habsburgilor.

In anul 1794, deoarece nu mai avea rol militar, zidurile de aparare sunt daramate si cladirea este refacuta in stil baroc, cu 20 de camere la parter, o capela, 21 camere la etaj, sala de bal si o biblioteca cu carti scrise in limba romana, maghiara, germana si latina.

Scurt istoric si localizare

Castelul este distrus de cutremurul din 1834 si va fi reconstruit in perioada 1894-1896, in stil neogotic, de catre arhitectul Arthur Meinig ajutat de mesteri locali din imprejurimile Careiului. In anul 1790, castelul avea o gradina englezeasca si o sera cu plante exotice. Avand o suprafata de 10 hectare cu peste 200 specii de arbori este declarat in 1982 parc dendrologic ocrotit.

Orasul Carei este situat la 35 km de resedinta de judet, orasul Satu Mare, si la 99 km de Oradea.

De ce sa vizitezi Castelul Karolyi?

In anul 1797, castelul este vizitat de printul Josef de Habsburg, iar in 1884 printul Rudolf de Habsburg este oaspete pentru doua zile impreuna cu sotia sa.

Cladirea actuala pastreaza structura de zid a castelului baroc, fiind adaugate turnuri de diferite forme si marimi. Curtea interioara a fost acoperita cu un tavan din grinzi masive pictate, trei din fatadele castelului imbina elemente arhitecturale apartinand stilurilor romantic si baroc, iar fatada estica a fost construita in stil neogotic.

Se povesteste ca, intre Castelul Karolyi si cetatea Ardud existau tuneluri secrete, care erau folosite de catre principele Rakoczi pentru a-i ataca prin surprindere pe atacatorii austrieci. Tunelurile erau construite astfel incat principele putea merge calare. Austriecii, nedumeriti ca nu stiau de unde apare adversarul, au recurs la un siretlic: au trimis un ofiter chipes sa o curteze pe fata printului. Vilma Rakoczi s-a indragostit si a divulgat secretul tatalui sau. Cand austriecii au venit sa-l prinda, acesta a fugit prin galeriile de sub castel. Legenda spune ca potcoavele cailor erau puse invers pentru ca atunci cand iesea din tunel dusmanii sa creada ca intra. Principele a fost foarte suparat pentru tradarea fiicei sale si a blestemat-o sa nu se poata casatori pana nu-si coase singura rochia de mireasa, sa poata sa coase doar sapte impunsaturi pe an si la fiecare sa se intepe in deget.

De-a lungul timpului, castelul a fost utilizat ca: sanatoriu, cazino, scoala militara, spital militar, muzeu, casa de cultura, biblioteca. In prezent, castelul gazduieste expozitii cu obiecte si piese de mobilier de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind declarat monument arhitectural.

In jurul castelului se afla parcul dendrologic cu diferite specii de arbori: ginkgo biloba, duglas verde, dud alb, salcam japonez, dar si un urias platan care a fost plantat in anul 1810.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker