Travel

Cetatea Coltesti – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea ColtestiSpuneam noi in urma cu ceva vreme ca zona comunei Rimetea este una ce a ajuns sa cunoasca o dezvoltare turistica rapida. Mare parte a acesteia se datoreaza restaurarii caselor traditionale, dar si traseelor montane de exceptie din apropiere. Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului este inca un motiv pentru care trebuie sa indragim aceasta zona. Este o marturie a trecutului, distrusa de multe ori, dar inca in picioare in fata timpului nemilos.

Scurt istoric al cetatii

Se presupune ca Cetatea Coltesti a fost construita in perioada 1253-1275, fiind atestata documentar in 1285. Scopul constructiei era unul de aparare, deoarece zona era frecvent supusa atacurilor tatare. Prima distrugere a sa ar fi fost candva in secolul 14, dupa care a fost reconstruita pentru a servi locuitorilor din Coltesti si Rimetea ca punct de aparare.

Nobilul Thoroczkay Ferenc este cel care primeste titlul de proprietate in anul 1516 si cel care transforma cetatea intr-una locuibila, mai retrasa ca asezare si mai solida pentru a face fata atacurilor ulterioare. Cetatea apartinuse si inainte de confiscare tot familiei sale, asa cum se putea vede pe inscriptia de atestare a ridicarii acesteia. Cetatea Coltesti a fost ulterior asediata si distrusa in nenumarate randuri.

De ce sa vizitezi Cetatea Coltesti

In primul rand, pentru ca poti admira o cetate incredibila. Nu a ramas foarte mult din ea, doar cateva ziduri si doua turnuri, dar acestea sunt martori ai atator invazii si a trecerii nemiloase a timpului, incat rezistenta lor este cu adevarat surprinzatoare. Ajuns sus, poti face un exercitiu de imaginatie in trecut, poti simti istoria tumultoasa a acestor ziduri vechi.

In al doilea rand, ai o priveliste care te lasa fara cuvinte. De la inaltimea Cetatii Coltesti vei putea admira panorama Muntilor Trascau, Varful Piatra Secuiului si cele doua sate de la poalele muntelui, Rimetea si Coltesti.

Cum ajungi la cetate

Cetatea Coltesti se afla la vest de satul cu acelasi nume din comuna Rimetea, jud. Alba. Dinspre Turda se urmeaza drumul DJ107M. Daca ai ajuns pana aici, abandoneaza masina unde doresti pentru ca urmeaza o urcare pe poteca pana la cetate. Urcarea are 705 m si dureaza cam jumatate de ora.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker