Travel

Cetatea Neamt – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea Neamt“Sunt cu ceara picurate / Filele-n bucoavna mea, / Dar citesc, cum pot, in ea. / Spune-acolo de-o cetate / Care Neamtul se numea (…)”. Asa isi incepe George Cosbuc poezia inchinata creatiei moldovenesti ridicata in timpul domniei lui Petru I. Cetatea Neamt este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova. Fortificatia medievala a jucat un rol important de-a lungul istoriei, in bataliile impotriva popoarelor cotropitoare. De la Petru I, la Stefan cel Mare, oastele de plaiesi si-au gasit aici refugiu dar si punct de pornire in bataliile care, de cele mai multe ori, le-au adus victoria.

Cetatea Neamtului – ziduri ce tremura la amintirea trecutului lor, o cetate care are propria ei poveste. Aceasta este situata in Nord-estul Judetului Neamt si sta marturie a sistemului de aparare al romanilor din vremurile lui Stefan cel Mare. Este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat daca va aflati prin zona orasului Targu Neamt.

Fortareata care i-a inspirat pe scriitorii romani

Cetatea Neamt este un simbol al valorilor durabile, pentru ca, de-a lungul veacurilor, a ramas statornica sa infrunte timpul. Fortificatia medievala este elementul central al multor opere din literatura romana. George Cosbuc, Mihail Sadoveanu sau Dumitru Bolintineanu sunt doar cativa dintre autorii consacrati ai Romaniei care si-au dedicat scriitura acestui monument istoric.

Revenind la valoarea istorica si turistica a acestui obiectiv, Cetatea Neamt se afla la aproximativ 45 de kilometri de Piatra Neamt si a fost construita pe cel mai inalt varf al Culmii Plesu. Fortificatia medievala are o valoare istorica exceptionala. Cu totii ne amintim lectiile din manualele de istorie in care plaiesii tineau piept armatelor care voiau sa cotropeasca teritoriul Moldovei.

De ce aceasta cetate este unica in felul ei? Deoarece este asezata strategic, se vede toata Valea Ozanei de sus, de la Belvedere. In al doilea rand, azi este un veritabil muzeu, o reinoire a aspectelor vietii la cetate din istoria romanilor. Fiecare detaliu al cetatii este pus in valoare. Si nu degeaba s-a facut acest lucru, ci pentru a scoate in evidenta iscusinta neamului nostru in materie de organizare, atunci, in vremuri stravechi, cand nu exista asa de multa tehnologie.

Recomandari

As recomanda in primul rand copiilor care la scoala invata istorie, insa aici o pot intelege mult mai bine, cu ajutorul personajelor din ceara prezentate la aceasta cetate-muzeu. In al doilea rand, recomand aparatorilor patriei noastre, pentru a isi intari sentimentul de patriotism. Si nu in ultimul rand, recomand tutoror oamenilor- faptul ca ne invita sa avem rabdare sa urcam acel drum abrupt spre cetate, spre a putea intelege respectul datorat stramosilor nostri.

Impresii despre Cetatea Neamt

De mic copil am vizitat aceste ziduri, neschimbare de trecerea timpului. Iar acum am redescoperit cetatea, care a reusit sa mentine vie imaginatia mea cu privire la cei care au fost acolo. M-a impresionat cel mai mult structura administrativa a camerelor, precum si podul spre cetate. De frumusetea imprejurimilor ramai oricum marcat. Prin urcarea drumului la cetate, parca retraiesti istoria romanilor. E impresionant cum au putut realiza o asemenea cetate care a rezistat atator ani de zile.

Viziteaza Cetatea Neamt

Urcarea se porneste de la Casa Arcasilor din Targu Neamt. Drumul este asfaltat insa destul de abrupt. Cetatea se vede si de jos, e o oaza de lumina in varful muntelui. Cel mai placut si mai sigur este sa urci panta pe jos. Insa la fel de bine, se poate urca si cu masina personala. Mijloace de transport pana la ea nu sunt deoarece traseul este de dificultate scazuta.

O cetate mutilata de poftele domnitorilor

De-a lungul veacurilor, domnitorii care s-au perindat la conducerea Regiunii Istorice Moldova au inteles importanta acestui obiectiv. Astfel, de la prima atestare documentara, in 1395, fortareata medievala a suferit o serie de modificari care i-au intarit structura de rezistenta. Fiecare domnitor si-a adus contributia la ceea ce astazi este Cetatea Neamt. Petru I a inceput si definitivat constructia initiala, Stefan cel Mare i-a inaltat zidurile si a construit podul in forma de arc, Ieremia Movila reface stricaciunile interioare ordonate de Alexandru Lapusneanu, iar Vasile Lupu a transformat-o in manastire.

Cetatea Neamtului isi pierde importanta militara in urma distrugerilor ordonate de Mihai Racovita, in 1717, dar ramane un obiectiv istoric deosebit de important pentru judetul Neamt. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea, cetatea este declarata monument istoric si un secol mai tarziu incep lucrarile de restaurare. Din 2009, lucrarile de reabilitare si restaurare ale cetatii au fost finalizate, iar monumentul istoric a fost redat publicului.

Turist in Cetatea Neamtului

Fortificatia medievala din judetul Neamt este un obiectiv turistic important, pe care nu trebuie sa il ratezi daca ai ajuns in inima Moldovei. Odata ce ai ajuns aici, pregateste-te pentru o incursiune in timp. Turul cetatii incepe in Sala de Sfat si Judecata, locul in care Stefan si boierii puneau tara la cale. Pasii te vor purta prin odaile frumos amenajate, pentru ca mai apoi sa te duca in Camera de Taina, unde erau discutate in soapta strategiile militare si secretele de stat.

Temnita Neagra

Fotografie preluata de pe www.dragosasaftei.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Sala Armelor, Paraclisul si incinta Muzeului Manastirii Neamt sunt alte locuri pline de istorie si incarcatura spirituala pe care le vei descoperi in periplul tau. Si cum nicio cetate care se respecta nu poate exista fara temnita, in Neagra Temnita a Cetatii Neamt sunt reproduse scene din vremuri de mult apuse. De asemenea, la Cetatea Neamt poate fi admirata o expozitie foto dedicata monumentului istoric, dar care contine imagini si cu alte cetati fortificate precum Cetatea Alba, Socoroca sau Chilia.

O lectie de istorie

Este foarte important de stiut ca aceasta cetate nu a putut fi niciodata cucerita din exterior. De-a lungul veacurilor, zidurile sale au deservit acest teritoriu si au rezistat in fata celor mai aprige atacuri. Un tur al Cetatii Neamtului dureaza aproximativ doua ore si este o adevarata lectie de istorie pentru turisti. Ca obiectiv turistic, citadela de pe Culmea Plesu este usor de gasit. Monumentul istoric este deschis publicului zilnic, intre orele 9 si 17, iar tariful de vizitare este 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker