Travel

Cheile Rametului – Istoric, impresii si atractii turistice

Cheile RametuluiCheile Rametului se afla in Muntii Trascaului si, dupa ce le vezi o data, iti va fi usor sa intelegi de ce seamana cu un parc de aventura in aer liber. Natura a creat aici trasee spectaculoase, numai bune de explorat pentru cei dornici de distractie, relaxare si adrenalina, toate combinate perfect in acelasi loc.

Cum ajungi pe Cheile Rametului

Daca vrei sa incepi aventura in Muntii Trascaului, trebuie sa stii ca aceste chei au fost declarate rezervatie naturala. Cheile Rametului sunt accesibile de dupa localitatea Teius, din Geoagiu de Sus, jud. Alba. Indicatoarele te indreapta spre Manastirea Rametului, unde poti face un popas pentru a vizita lacasul de cult. De aici, drumul spre chei devine un drum usor accidentat, pana la un loc pentru camping, de unde incep si cheile.

Brana Caprelor – Cheile Rametului de la inaltime

Pentru cei fara rau de inaltime, exista varianta de explorare a cheilor la inaltime: Brana Caprelor. La 100 m deasupra Cheilor Rametului, traseul este unul cat se poate de spectaculos, insa si urcarea este una deosebit de abrupta, pe alocuri fiind montate cabluri pentru a-i ajuta pe cei care aleg aceasta varianta, in rest cararea urmand un perete vertical. Traseul trece si prin satul Cheia, un sat parasit, cu numeroase case darapanate si o biserica uitata de lume. Poienita in care se afla satul poate fi un loc ideal de popas.

Traseul este marcat cu triunghi albastru si poate continua spre Cheia, Bradesti, Huda lui Papara, Valea Morilor, Salcuia.

Traseul prin apa pe Cheile Rametului

Un alt traseu pentru care pot opta cei mai curajosi este traseul chiar prin chei. La nivelul solului, prin apa, de-a lungul bazelor peretilor stancosi. Aici Cheile Rametului sunt inconjurate de pereti stancosi, strabatuti de ape reci de munte. Se recomanda alegerea acestui traseu doar vara, cand apa este mai mica, si numai cu incaltaminte adecvata pentru pietrele alunecoase si pentru portiunile ce trebuie strabatute prin apa.

Traseul este marcat cu cruce albastra si poate continua spre Cheia, Modolesti, Cabana Intregalde.
Alte trasee turistice in apropiere de chei

Cheile Rametului

De la Cabana Ramet, cei care ajung aici pentru mai multe zile pot opta si pentru alte trasee turistice deosebit de interesante, cum ar fi:

  • Marcaj banda rosie: Cabana Ramet, satul Valea Uzei, satul Olteni, satul Rametea (8 ore).
  • Marcaj punct rosu: Cabana Ramet, Sat Ramet, Cabana Sloboda (4 ore).
  • Marcaj cruce galbena: Cabana Ramet, Sat Tecsesti, Cheile Intregalde, Cabana Intregalde (6 ore).

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker