Retete

Coji Crocante de Cartof

Coji Crocante de CartofDupa mine, ‘mancare de petrecere’ inseamna ceea ce se cheama ‘finger food’ – preparate pe care le poti lua cu mana sau cu o scobitoare si le poti manca pe un servetel sau una dintre acele farfurii micute de carton (asta pentru ca nu vrei sa manuiesti o farfurie, un cutit si o furculita – vrei sa te misti, sa vorbesti cu lumea si sa nu-ti pese de nimic).

Judecand dupa bugetul meu, cele mai bune trei minuturi pentru petreceri sunt Coji de cartof crocante, Aripioare picante Buffalo si Chiftelute de petrecere (taiem crevetii de pe lista pentru ca vrei sa economisesti ceva bani!).

E foarte usor sa gresesti o reteta simpla, iar multi oameni chiar asta fac pur si simplu pentru ca nu cred ca aceste preparate merita prea multa atentie. Nu e deloc asa. Pe de alta parte, daca le faci asa cum trebuie, petrecerea ta va fi un succes. Eu stiu ca tu le vei face asa cum trebuie, pentru ca stiu ca imi vei urma instructiunile. Sa incepem!

  • 4 cartofi marisori, buni de copt
  • 6 linguri de unt
  • 1 lingura de praf de chili (vezi mai jos)
  • 1 lingura de usturoi tocat marunt
  • 1/2 lingura de boia
  • 1 ceasca de cascaval dat pe razatoare
  • 10 felii de sunculita, prajite si foarte crocante
  • smantana

Incalzeste cuptorul la foc mediu spre mare si, in timpul acesta, spala bine de tot cartofii in coaja si inteapa-i de cateva ori cu furculita. Pune cartofii la cuptor si lasa-i intre 40 de minute si 1 ora (depinde de cat de mari sunt – vei stii ca sunt gata cand ii intepi cu furculita si simti ca sunt moi).

In timpul acesta, ia o tigaie rece, pune sunculita in ea si prajeste-o la foc mediu spre mic pana cand devine foarte crocanta. Apoi pune sunculita sa se scurga pe prosoape de hartie si, cand e rece, zdrobeste-o in bucatele mici si pune-o deoparte pentru mai tarziu.

Cand sunt gata cartofii, lasa-i sa se raceasca si apoi taie-i in sferturi. Scoate aproape tot miezul afara cu o lingura (lasa cam 2-3 centimetri de miez pe coaja). Stiu ca vei ramane cu destul de mult miez de cartof si mi-ar placea sa-ti spun cum sa prepari cu el Cartofii ducesei sau Cartofi pufosi (alte preparate geniale pentru petreceri) dar nu mai am spatiu.

La inceputul anului viitor vom reveni la aceasta reteta pentru sarbatoarea de Boboteaza si tot asa. Pentru moment, ia miezul rezultat, pune mult unt, niste sare si piper si mananca-l chiar tu (sigur va fi de ajuns si pentru sotul si copiii tai).

Sa revenim: pune cojile de cartof pe o tava (cu partea taiata in sus), topeste untul intr-o craticioara si amesteca-l cu praful de chili (click aici pentru o reteta alternativa de praf de chili, daca nu gasesti de cumparat), usturoiul tocat si boiaua. Dupa ce ai amestecat bine, unge fiecare coaja de cartof cu amestecul rezultat si apoi adauga sare si piper. Taie cojile in cate trei bucati, cam cat o inghititura fiecare.

Inainte sa soseasca invitatii, incalzeste cuptorul la foc mediu spre mare si, cu vreo jumatate de ora inainte sa servesti, pune tava cu cojile de cartofi pe raftul de sus al cuptorului, da focul mare si lasa-le la copt pana cand devin aramii si crocante (cam 30 de minute).

Cand sunt gata, scoate-le si presara pe fiecare dintre ele cascaval ras si bucatele de sunculita crocanta si pune totul inapoi la cuptor pana cand s-a topit cascavalul. Inainte de a servi, pune putina smantana pe fiecare. Ar trebui sa fie crocante, condimentate, racite de smantana, delicioase, hranitoare si…pe scurt, foarte bune. Ai sa vezi singura. Pofta buna!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker