Fii Tu

Copilaria Influenteaza Dezvoltarea Personalitatii

Relatia pe care o au copiii de la o varsta frageda cu parintii lor este determinanta in dezvoltarea personalitatii lor si a relatiilor lor cu ceilalti in viitor.

Devoltarea personalitatiiCopilaria este o etapa extrem de delicata in care are loc dezvoltarea personalitatii.

Este atat de important, de fapt, ca multe dintre problemele pe care le sufera adultii rezulta din aceasta faza a vietii lor.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca tot ce traim in copilarie lasa o amprenta in creierul nostru. Este o amprenta despre care nu suntem constienti, dar care ne afecteaza in anumite moduri.

Tipuri de consolidare si importanta acesteia in dezvoltarea personalitatii

Devoltarea personalitatii 1Dezvoltarea personalitatii
Cand vine vorba de educarea copiilor, putem alege o argumetare pozitiva sau negativa. Cel mai bun lucru este sa gasesti un punct intermediar intre cele doua extreme.

  • Argumentarea pozitiva este atunci cand sarbatorim lucrurile pe care copiii le fac bine, ignorand ceea ce fac prost sau incorect. Acest lucru poate duce la o stima de sine ridicata, care poate face copilul incapabil sa-si asume responsabilitatea pentru erorile sale.
  • Argumentarea negativa, pe de alta parte, pune accentul pe tot ceea ce face copilul prost. Acest lucru poate determina o stima de sine scazuta, ceea ce ii face sa creada lucruri urate despre ei insisi, mai ales in comparatie cu cei din jurul lor.

Ambele extreme sunt negative si influenteaza personalitatea oricarui copil. Din acest motiv, daca avem probleme de stima de sine ca adulti, aruncand o privire asupra copilariei noastre putem vedea de ce avem de-a face cu acest lucru.

Atasarea parintilor nostri ne marcheaza

Devoltarea personalitatii 2Atasare sigura

Exista un contact fizic, stiu ca daca au nevoie de mama lor, ea va fi acolo. Din acest motiv, copilul dezvolta o legatura sanatoasa.

Anxietate 

Anxietatea sau atasamentul se dezvolta atunci cand un copil are o mama care este foarte atenta si ingrijorata in unele ocazii, dar este rece si indepartata in altele.

Consecinta este ca copilul va creste cu multa nesiguranta.

Evitarea atasamentului

Devoltarea personalitatii 3
Atasamentul evitant se dezvolta din cauza mamelor insensibile care tind sa ignore nevoile copiilor lor.

In consecinta, copiii invata sa le respinga, sa fie independenti si sa nu aiba nevoie de ele. In viitor, vor avea probleme de a crea relatii cu alte persoane.

  • O persoana care a dezvoltat atasament anxios in copilarie este foarte probabil sa sufere de dependenta emotionala in relatiile cu partenerii. Acest lucru se datoreaza faptului ca au probleme de a stabili legaturi sanatoase.
  • Cineva care a dezvoltat un “atasament evitant” in timpul copilariei va avea probleme din punct de vedere emotional.
  • Este greu pentru acesti oameni sa stabileasca relatii solide cu ceilalti.

Dezvoltarea personalitatii in copilarie

Dupa cum am vazut, dezvoltarea personalitatii in copilarie este foarte sensibila la tipul de intarire si atasament care este generat, datorita relatiei pe care parintii o intretin, in special mamele, cu copiii lor.

Astfel, este foarte benefic sa stim cum sa acordam copiilor atentia necesara, nepermitand propriilor noastre probleme de relatie sa le afecteze si sa ne asiguram ca le putem oferi un atasament sigur.

Din pacate, parintii nu tin de obicei acest lucru si din cauza responsabilitatilor, a muncii si a nevoii permanente de atentie a copiilor lor, toate acestea intra in fundal.

Cu toate acestea, nu putem uita ca dezvoltarea personalitatii are loc in copilarie si ca este in mainile parintilor sa faca tot ce pot.

Dependenta emotionala, incapacitatea de a stabili legaturi afective cu alte persoane, teama, nesiguranta in relatii. Toate acestea nu provin de nicaieri: are un motiv si se gaseste in copilarie.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker