Toamna nu este toamna, cel putin pentru mine, fara un castron plin de nuci noi si o cana de must. Cum, insa, culesul viilor incepe, in cele mai multe zone, abia de saptamana viitoare, m-am gandit la o varianta cel putin la fel de buna, care sa-mi satisfaca pofta pana atunci si sa imi umple un coltisor din camara cu borcanase de fericire.
Dulceata de struguri fara samburi cu zeama de lamaie si nuci
Ai nevoie de
- 1 kg de struguri fara samburi
- 800 g de zahar (sau chiar 1 kilogram, daca strugurii sunt mai acri)
- O lamaie
- 200-300 g de nuci
- O cana de apa
Mod de preparare
- Nucile trebuie tinute in apa pentru cateva ore, pana poti sa le scoti cojita. Le poti pune, bineinteles, si cu coaja, insa sunt mai dulci si mai delicate fara.
- Amesteca zaharul cu apa si pune-l pe foc. Cand siropul e gata (zaharul s-a topit), adauga boabele de struguri, zeama de lamaie si un pic de coaja de lamaie razuita (cam de la jumatate din lamaie).
- Lasa sa fiarba pentru cel putin 15-20 de minute, apoi adauga nucile si mai lasa pe foc pentru inca aproximativ 15 minute. E important, insa, sa testezi pe parcurs consistenta dulcetii lasand sa cada de pe lingura cateva picaturi intr-o farfurie. Daca se incheaga cand se racesc, dulceata e gata.
- Dulceata se toarna fierbinte in borcane cu inchidere etansa.
Asta e tot!