Travel

Lacul Vida – Istoric, impresii si atractii turistice

Lacul VidaDaca nu ai auzit pana acum de Lacul Vida, dupa ce vei afla mai multe va fi un loc pe care vei dori sa-l vizitezi. Un baraj de anrocamente de 10 m, un deversor special in forma de palnie, o apa de un albastru incredibil, o padure deasa si aproape 300 de pesteri neexplorate, toate acestea contureaza peisajul desprins parca din filmele SF din jurul Lacului Vida.

Despre Lacul Vida

Lacul Vida a fost dat in folosinta in anul 1967, in apropiere de satul Luncasprie, comuna Dobresti, jud. Bihor. Barajul inalt de 10 m si deversorul special in forma de palnie sustin apa acumulata in cele 6 ha ale lacului. In acest loc, inainte de construirea lacului, se afla moara lui Lioliu.

De ce sa vizitezi Lacul Vida

Deversorul palnie este atractia zonei si probabil unul dintre principalele motive pentru care intreaga zona capata un aer desprins din filmele SF. In plus, padurea deasa ce inconjoara Lacul Vida creeaza, in fiecare anotimp, un peisaj fascinant reflectat pe suprafata apei.

Culoarea exotica, turcoaz, a apei contribuie la farmecul aparte al zonei. La aceasta se adauga stancile impresionante din imprejurimi si cele aproximativ 300 de pesteri nemarcate, dar numai bune pentru drumetiile turistilor curiosi.

Cheile Vida, izvorul si pestera de refugiu de lana acesta sunt alte motive pentru a alege o drumetie in taramul neexplorat si fascinant de ciudat al Lacului Vida. Pescuitul, cataratul si drumetiile sunt cateva dintre activitatile pentru care poti opta intr-un decor ireal.

Daca va aflati prin judetul Bihor, una dintre destinatiile noastre preferate, pe care v-o recomandam, este Lacul Vida, pe care am ales sa-l vizitam in acest weekend. Se merita drumul pana la Lacul Luncasprie (cum se mai numeste) pentru ca aici vei descoperi peisaje de poveste in orice anotimp, cu adevarat speciale.
Cum ajungi si ce gasesti la Lacul Vida

Lacul Vida este un lac artificial pe raul Holod, intr-un baraj de 10 m inaltime, construit in 1967. Acesta se afla in amonte de localitatea Luncasprie. Pe locul actual al barajului se afla cea mai veche moara din satul Luncasprie, numita moara lui Lioliu. Lacul se afla la 57 km de Oradea cu masina, si vei trece prin multe localitati de munte fermecatoare pentru a te bucura de Romania rurala.

Lacul are nuante fermecatoare de albastru si verde – numite chiar si exotice de catre turisti – datorita faptului ca padurile din zona se reflecta in apa lacului. In aceasta zona minunata se mai pot vizita numeroase cascade, pesteri, chei si izvoare. Puteti urma chiar si drumul forestier care inconjoara lacul pentru peisaje desprinse din povesti si un aer curat si pur.

Lacul Vida – un lac cu peisaje unice din Romania

Ceea ce diferentiaza Lacul Vida de restul lacurilor din Romania este deversorul acestuia – o palnie aflata la marginea lacului, care adauga o nota fantastica lacului. Acesta are rolul de a normaliza debitul cand sunt precipitatii abundente in zona, deci preia din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apa asupra digului. Mai mult, acesta strange curiosi, care vin pe cararile de munte sa viziteze lacul magic al Romaniei.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker