Sanatate

Longanul si Litchiile – Descopera si Savureaza

Longanul si LitchiileDe curand iti povesteam despre rambutan, un fruct deosebit de gustos, asa ca azi voi continua cu doua dintre rudele lui. Sunt doua fructe exotice la fel de apetisante. Este vorba de longan si litchii. Daca de primul poate nu ai auzit pana acum, litchii probabil ai vazut in magazine.

Asemanari

Atat rambutanul, longanul, cat si litchiile se aseamana mult intre ele. Toate aceste fructe cresc in copaci. Toate trei au acel miez alb, care are in mijlocul lui un sambure ce nu se mananca. Atentie cand musti, sa fie pe langa sambure, sa nu-ti infingi dintii in el. Se pot manca proaspete, crude sau din compot. La noi exista in comert fructele ca atare sau compot din ele. Insa in magazinele romanesti mai degraba vei gasi compot de litchii.

Longanul

Este un fruct ce isi are originea in Asia de Sud. Mai este denumit si ochiul dragonului, datorita aspectului pe care il are la interior. Cand miezul e taiat in doua, aproape de sambure, care este rotund si tare, seamana cu ochiul unui dragon. Longanul este un fruct cu o coaja maro deschis sau galbuie, neteda. Miezul fructului este dulce si suculent, iar coaja si samburele nu se mananca.

Vitamina C din plin

Longanul si Litchiile 1Longanul ofera organismului carbohidrati si fibre, foarte multa vitamina C, dar si vitamina B sau minerale precum potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc. Este un fruct grozav pentru intarirea imunitatii! La 100 de grame de miez din acest fruct corpul tau se bucura de 84 mg de vitamina C, ceea ce e o cifra semnificativa.

O femeie are nevoie pe zi de 75 mg de vitamina C, iar un barbat de 90 de mg. O femeie insarcinata necesita 85 mg, iar o femeie care alapteaza 120 mg. Si sa nu scapam din vedere faptul ca un fumator sau un fumator pasiv are nevoie de mai multa vitamina C decat nefumatorii cu circa 35 mg in plus pe zi. Asadar, cu doar 100 de grame de longan ti-ai asigurat necesarul zilnic de vitamina C fara probleme.

Fruct, desert, supa

Longanul este utilizat in bucataria asiatica drept ingredient la deserturi, in supe sau alte tipuri de mancare. Fructele uscate sunt si ele utilizate in bucatarie, dar si ca plante medicinale, care ajuta la relaxare. Pentru a-l desface se cresteaza usor coaja subtire cu un cutit, fara a se taia miezul.

Litchiile

Sunt fructe tropicale foarte parfumate, cu un miros floral si un gust dulce. Litchiile isi au originea in zona Chinei si acolo se produc cele mai multe, insa si in India sau alte parti din Asia. Miezul fructului este ceva mai mic decat miezul rambutanului, care este de marimea unei mingii de golf. Coaja are o culoare rosiatica si o textura ce te duce cu gandul la pielea elefantului.

Miezul are un gust dulce acrisor si ne ofera din cadrul carbohidratilor multe zaharuri si cateva fibre. Contine multa vitamina C, insa nu la fel de multa ca longanul si are mai multe tipuri de vitamine din gama B, plus potasiu, fosfor, magneziu, mangan, calciu, fier si zinc.

Samburele este otravitor

Fructul se desface la fel ca si longanul sau rambutanul. Tai usor putin din coaja, fara sa bagi cutitul in miez si desfaci usor. Atentie la sambure, este unul oval, tare, de dimensiuni mari, nu se mananca si este considerat chiar otravitor. Prin comparatie cu rambutanul miezul litchiilor nu este la fel de cremos sau dulce si totusi sunt foarte gustoase, poti sa mananci chiar si un kilogram odata.

Litchiile din compot nu isi pastreaza aceeasi savoare si miros ca cele proaspete, tocmai de aceea se recomanda ca ele sa fie consumate crude.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker