Travel

Manastirea Putna – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea PutnaAm ales sa descriu Manastirea Putna din Bucovina, pentru ca pe mine m-a impresionat dintre toate manastirile vizitate, fiind un centru de spiritualitate, istorie si cultura. Am plecat de acolo cu bateriile incarcate si mai optimista. Am descoperit oameni calzi, care au de dat cate o povata pentru fiecare. La Putna am redescoperit mandria de a fi urmasii Marelui Stefan si ai unui popor viteaz.

Scurt istoric

Pe buna dreptate, Manastirea Putna a fost considerata de Eminescu “Ierusalimul neamului romanesc”, fiind una din cele mai duhovnicesti lavre din tara, o “tinda a Raiului”, unde 100 de calugari ne reamintesc noua, pelerinilor, cum aratau sfintii de odinioara.

Stilul arhitectural grandios, de fortareata, precum si frumusetea peisajului ii confera un farmec aparte, de nedescris in cuvinte. Aici se afla, sub lespezile bisericii, mormintele voievodale ale Sfantului Stefan cel Mare si ale familiei sale.

Recomandari

As recomanda vizitarea acestui loc tuturor romanilor si in special celor din marile metropole, obositi de stresul si robotizarea vietii urbane. Tuturor celor care cauta o oaza de liniste si energie pozitiva. La Manastirea Putna, isi vor delecta privirea cu peisaje de basm si isi vor incanta sufletul cu o energie spirituala greu de descris in cuvinte.

As recomanda tuturor tinerilor romani sa viziteze Putna, pentru ca aici vor redescoperi dragostea fata de virtutile, credinta si curajul stramosilor nostri. Se vor reintalni spiritual cu Sfantul si Marele Stefan, cu Daniil Sihastrul si vor intelege ca nicaieri in lume nu se vor putea identifica cu adevarat decat aici. Aici vor invata ca istoria a fost scrisa cu sange si sacrificii si ca pamantul pe care calcam a fost sfintit cu osemintele strabunilor.

Impresii despre Manastirea Putna

M-a impresionat frumusetea de basm a peisajului, cu dealurile line care inconjoara ca o fortareata manastirea, Livada de meri, intercalata cu tufe de trandafiri, care te primesc de bun-venit, de o parte si de alta a aleii pietruite care te conduce pana la usa bisericii.

Cerul de septembrie perfect albastru, culorile toamnei perfect imbinate, ca intr-un tablou perfect. Grandoarea arhitecturii, detaliile sculpturale, maiestria si amploarea bisericii. Atmosfera sacra si calda din interiorul bisericii, cu candelele aprinse pe mormintele domnitorului si familiei, cu pictura foarte reusita, cu minunata icoana a Maicii Domnului Facatoare de Minuni.

Frumusetea muzeului care adaposteste valori inestimabile pentru istoria si cultura noastra. Slujbele de dimineata si seara, inaltatoarele cantari psaltice care te fac sa uiti de toate grijile si supararile, inaltandu-te sufleteste. Dragostea de aproapele si blandetea cu care te intampina calugarii. Linistea si pacea unui loc incremenit in timp si spatiu.

Cum ajungi

Accesul spre manastirea Putna se face din localitatea Vicovu de Sus. Noi am fost cazati la hotelul manastirii, care ofera conditii bune si acolo am servit si masa, foarte buna si consistenta. In localitatea Vicovu se gasesc o multitudine de pensiuni. Nu ratati sa vizitati chilia unde a vietuit Daniil Sihastru si nici manastirea Sihastria Putnei, situate in imediata apropiere a Putnei.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker