Travel

Manastirea Snagov – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea SnagovManastirea Snagov este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din sudul Romaniei. Aflata pe o mica insula din lacul Snagov, acest lacas de cult este o adevarata oaza de liniste si spiritualitate, invaluita in mister.

Unde se afla Manastirea Snagov

Manastirea Snagov se afla pe o mica insula din lacul Snagov, la 44 de kilometri de Bucuresti. O pasarela din fier face legatura intre insula si malul lacului. Manastirea a fost ctitorita de Mircea cel Batran, fiind atestata documentar pentru prima data in 1408. In perioada feudala, Manastirea Snagov a fost unul dintre cele mai importante centre culturale din Tara Romaneasca, pastrandu-si pana in ziua de azi farmecul medieval.

Pe insula pe care a fost ridicata frumoasa manastire au fost gasite artefacte din perioada romana si bizantina, iar unii specialisti sunt de parere ca biserica a fost ridicata pe locul unui alt lacas de cult mai vechi.

Inca de la inceput, complexul manastiresc avea ziduri inalte si fortificatii, menite sa o protejeze de invadatori. Desi a fost ridicata de Mircea cel Batran si refacuta un secol mai tarziu de Neagoe Basarab, numele lui Vlad Tepes este cel mai des invocat atunci cand se vorbeste despre Manastirea Snagov. Unii istorici spun ca Vlad Tepes a fost inmormantat in mare taina in aceasta manastire, dupa ce a fost ucis in padurea de langa Balteni, dar mormantul domnitorului nu a fost gasit pana acum.

La mijlocul secolului al XVII-lea, la Manastirea Snagov a fost instalata o tipografie si astfel s-au tiparit carti in limba romana, dar si in alte limbi straine, iar maiestria mesterilor de la Snagov a fost promovata si in Grecia, Egipt si Asia Mica. Tot aici a fost adapostit unul dintre centrele de batere ale monedei din Valahia, manastirea avand functie si de muzeu, dar si de banca.

De-a lungul secolelor, Manastirea Snagov a pastrat o sumedenie de obiecte de cult si de arta feudala, multe dintre ele fiind expuse astazi la Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti.

De ce sa vizitezi Manastirea Snagov

Aflata intr-un loc superb de pe malul lacului Snagov, Manastirea Snagov este o alegere minunata pentru o excursie la final de saptamana. Pe langa linistea relaxanta si peisajele minunate, Manastirea Snagov este locul perfect unde poti afla mai multe despre fascinanta nostra istorie.

Biserica manastirii a fost construita in stil bizantin in 1521, avand in prezent hramul “Intrarea in biserica a Maicii Domnului”. In interiorul bisericii poti admira fresce ce dateaza din secolul al XVI-lea, dar, mai ales, portretele unor personalitati care si-au lasat amprenta asupra acestui loc magnific.

In interiorul manastirii inca mai sunt pastrate diferite artefacte religioase ce pot fi admirate, dar atractia principala este mormantul lui Vlad Tepes. Legenda spune ca, dupa moartea voievodului, in timpul unei batalii cu turcii, in 1476, calugarii Manastirii Snagov au ascuns trupul lui Tepes si l-au inmormantat crestineste, tot pe ascuns, dupa terminarea luptelor pentru putere. Inmormantarea a fost facuta fara fast, deoarece noul voievod a fost instalat de turci, fiind din familia Danestilor, dusmani ai lui Vlad Tepes. Totusi, nici pana in ziua de azi nu au fost gasite ramasitele marelui voievod, iar istoricii sunt de parere ca acesta a fost inmormantat la Manastirea Comana din judetul Giurgiu, ctitorita de Tepes.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker