Travel

Manastirea Stavropoleos – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea StavropoleosAm spus-o de nenumarate ori si nu incape nici vorba de indoiala: Romania este o tara bogata din punctul de vedere al monumentelor de cult. Unele dintre cele mai frumoase si mai cunoscute atractii ale tarii noastre sunt manastirile. Daca pe cele din Maramures sau Bucovina le-ai bifat deja, atunci este momentul sa-ti intorci privirea spre capitala si sa descoperi Manastirea Stavropoleos ascunsa in strazile zgomotoase ale Bucurestiului.

Localizare si scurt istoric

Manastirea Sf. Arhangheli si Sf. Iustin Martirul si Filosoful – Stavropoleos se afla pe strada Stavropoleos, nr. 4, din Sectorul 4. Prima atestare documentara a manastirii dateaza din anul 1724, cand pisania in greaca si romana indica finalizarea bisericii. De-a lungul timpului, biserica si manastirea au fost extinse, insa, ulterior, au fost deteriorate de cutremure si de trecerea timpului, pentru ca in anul 1888 sa ajunga intr-o stare deplorabila.

In anul 1904 incep proiectele de restaurare si de reparare a greselilor de constructie initiale, ce au dus la distrugerea monumentului. In perioada 1904-1940, biserica este inchisa, devenind spatiu de depozitare a materialelor din alte biserici distruse din Centrul Vechi. Biserica a fost redeschisa in anul 1940, iar in anul 2008 este transformata in Manastirea Stavropoleos.

De ce sa vizitezi Manastirea Stavropoleos

Manastirea Stavropoleos nu este numai un lacas de cult din centrul Bucurestiului, este o farama de istorie si un obiectiv turistic fascinant pentru cei pasionati de arta si arhitectura. De asemenea, aici se afla si o biblioteca generoasa, cu peste 10 000 volume de arta, istorie si teologie, o colectie impresionanta de icoane, fresce si obiecte liturgice, doua curti interioare deosebit de frumoase si lapidariumuri cu pereti si coloane pline de decoratiuni complexe.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker