Travel

Manastirea Voronet – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea Voronet

La 4 km de orasul Gura Humorului, pe malul drept al raului Moldova se afla Manastirea Voronet cunoscuta si sub denumirea de Capela sixtina a orientului.

In vremuri de restriste si de cumpana pentru Tara Moldovei, domnitorul Stefan cel Mare obisnuia sa mearga pentru rugaciune si sfat la un mic schit din lemn la Voronet unde traia Daniil Sihastrul. Legenda spune ca in 1488 urmare a sfaturilor primite de la calugarul sihastru, domnitorul a castigat batalia cu turcii si a poruncit ridicarea unei biserici dedicata Sfantului Mucenic Gheorghe.

Scurt istoric si localizare

Constructia bisericii a inceput pe 26 mai 1488 si a fost finalizata pe 14 septembrie 1488 adica in mai putin de 4 luni. Pictura exterioara a necesitat un timp mai indelungat, fiind finalizata in 1547 si poate fi admirata si azi.

Atractii turistice pe langa Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este pictata cu icoane si scene din Sfanta Scriptura, de la baza pana la streasina, culoarea fiind albastru de Voronet. Aceasta a rezistat ploilor si ingheturilor timp de peste 450 de ani. Cercetatorii spun ca aceasta culoare a fost obtinuta dintr-o roca albastra numita azurit, dar reteta obtinerii vopselei este necunoscuta.

Fatada sudica prezinta scene din viata sfintilor Nicolae si Ioan cel Nou. Pe fatada de vest a fost pictata Judecata de apoi o fresca creata printr-o armonie de culori: albastru metalic, auriu, verde inchis, rosu carmin, brun, gri, alb si negru, o capodopera recunoscuta pe plan mondial. Sub acoperis se poate vedea “moartea timpului” – panza timpului fiind intinsa de ingeri si pazita de Arhanghelii Mihail si Gavril cu sabiile scoase, iar in mijloc este chiar Creatorul. Mai jos in centru este Isus avandu-i de o parte si alta pe Fecioara Maria, Ioan, apostolii asezati pe lavite si armata de ingeri.

De la picioarele Mantuitorului se vede raul de foc in care ard pacatosii. La nivelul al treilea al frescei este pictat Duhul Sfant sub forma de porumbel, Sfanta Evanghelie, credinciosi indrumati de Sfantul Apostol Pavel, iar in partea cealalta a raului de foc sunt pictati pacatosii dojeniti de Moise. Urmeaza apoi balanta care cantareste faptele bune si cele rele, raiul si iadul, lupta dintre ingeri si demoni pentru suflete.

Fatada nordica prezinta scenele Facerea lumii, Vamile vazduhului, Ispitirea lui Adam, Imnul Acatist al Bunei Vestiri, viata Sfantului Antonie cel Mare. In toate frescele pictorul a intodus elemente din folclorul moldovenesc: instrumente muzicale – buciumul, cobza – stergare, vesminte populare. Pictura interioara a bisericii prezinta scene biblice: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea picioarelor, Ciclul patimilor.

In 1965 Voronetul a fost inclus de catre UNESCO printre marile monumente ale lumii.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker