Sanatate

Momordica – Pepenele Amar

Momordica este o planta tropicala sau subtropicala, cunoscuta sub denumirea de pepene amar sau castravete amar. Numele ei complet este Momordica Charantia si e o planta cataratoare, de aceea din acest punct de vedere se aseamana cu vita de vie.

Are fructe portocalii (cand sunt coapte) cu proeminente asemanatoare castravetilor si cu seminte negre, acoperite de un invelis rosu. Textura frunzelor arata de parca ar fi fost muscate, de aici si numele “Momordica”, care inseamna in limba latina a musca.

MomordicaEa face parte din familia Cucurbitaceelor, asemenea castravetilor, dovleceilor sau pepenilor. In zona Asiei, Africii sau Australiei, unde creste ea, momordica este cunoscuta sub diverse denumiri precum: Karela, Karavella sau Goya.

Beneficii si calitati

Fructul momordica este antiviral, antibiotic si antitumoral. Ajuta organismul sa isi faca plinul de vitamine, astfel intarind sistemul imunitar. Are in compozitie numeroase substante, iar printre cele mai cunoscute se numara vitamina C, A, B, K, E, aminoacizi, zinc, potasiu, magneziu, fosfor, fier, mangan si calciu.

Aduce cu adevarat un aport de minerale considerabil, in special vitamina C. Acest fruct este bun in cazul colesterolului marit, hipertensiunii arteriale, herpesului, parazitilor intestinali, pancreatitetelor, posibil si diabetului.

Momordica Contraindicatii

Inca de acum 10 ani s-au facut diverse cercetari referitoare la aceasta planta. In primul rand, trebuie mentionat ca fructul acestei plante nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza. In al doilea rand, semintele si invelisul lor rosu nu sunt indicate copiilor sau persoanelor predispuse la favism.

Acesta este o afectiune cauzata de o deficienta mostenita si consta in dezvoltarea anemiei hemolitice, in special la barbati. Copiilor sub 7 ani mai bine nu le dati sa consume acest fruct.

Desi s-au facut studii in laboratoare, unde beneficiile momordicai au fost evidentiate, nu exista rezultate suficiente. Unele cercetari au aratat ca poate ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange la pacientii cu diabet zaharat, insa, nu sunt destule date pentru a face astfel de recomandari.

Mai mult, in cazul copiilor suntem avertizati de anumite efecte adverse precum coma hipoglicemica sau convulsiile. Cei care au hipoglicemie, indiferent de varsta, sa se abtina si sa nu consume. In ciuda acestor fapte, in tarile asiatice ea este un ingredient principal in diverse remedii naturale.

Utilizare

Momordica poate fi consumata ca un fruct, din ea se mai extrag ingrediente pentru condimente amare si este utilizata pentru proprietatile medicale. In bucataria asiatica este foarte raspandita. Acolo fructul de momordica se adauga verde in diferite tipuri de preparate culinare, de la supe, pana la combinatii de carne si taitei.

Se pregatesc si sucuri din acest fruct. Este extrem de consumat si apreciat in Okinawa (Japonia), zona recunoscuta pentru longevitatea locuitorilor sai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker