Muntenia este o regiune cu un relief extrem de variat, marginita la sud de apele Dunarii si la nord de crestele inalte ale Muntilor Carpati. Aceasta zona a tarii este deosebit de complexa, cu soluri roditoare si munti cu statiuni renumite. Frumusetea acestor locuri, oamenii primitori si diversitatea obiectivelor turistice si a fenomenelor naturale, te vor face sa indragesti aceasta regiune a tarii. Descopera alaturi de noi Muntenia.
Top locuri de vizitat si obiective turistice Muntenia
Valea Teleajenului
Valea Prahovei este cea mai renumita statiune din tara si poarta de trecere dintre Muntenia si Transilvania. Stiai insa ca exista o alternativa la perla statiunilor romanesti? Este vorba despre Valea Teleajenului, de la poalele Masivului Ciucas. Valea Teleajenului a fost un important drum comercial in urma cu cateva sute de ani si datorita acestui fapt, in zona s-au format asezari precum Valenii de Munte, Cheia sau Cocorastii Colt.
Pestera Ialomitei
Pestera din Masivul Bucegi este un loc salbatic, perfect pentru explorat daca te afli in cautarea aventurii. Pesterea Ialomita este situata la o altitudine de 1.500 de metri si este un loc de care se leaga evenimente istorice si legende locale. Din punct de vedere speologic, Pestera Ialomitei este deosebit de valoroasa si are numeroase grote, galerii si incaperi in care natura a sculptat stalagmite cu forme deosebite.
Parcul Natural Comana
Parcul Natural Comana este o oaza de liniste si verdeata situata la doar 40 de kilometri de Bucuresti si este o destinatie ideala pentru o escapada de weekend. Aria protejata mai este cunoscuta si sub denumirea de Delta Munteniei, fiind a treia zona umeda din tara ca marime. Parcul Natural Comana reproduce pe o suprafata mult mai mica fauna si flora din Delta Dunarii. Tot aici se afla si Manastirea Comana si o rezervatie de bujori care atinge apogeul peisagistic in luna mai.
Vulcanii noroiosi
Nu imprastie lava, dar din adancurile lor izvorasc siroaie de noroi. Ai ghicit! Este vorba despre Vulcanii noroiosi din judetul Buzau. Aceste formatiuni geologice ofera un spectacol senzational care se datoreaza gazelor naturale care ies la suprafata. Odata cu acestea sunt scoase din subteran si nisipuri si argile amestecate cu apa.
Castelul Peles
Castelul Peles nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pelesul este cea mai bine conservata resedinta regala din Romania, un loc de poveste si incarcat de istorie, situat in Sinaia. Ridicat in urma cu un secol, intr-o regiune extrem de pitoreasca, Pelesul este fosta resedinta de vara a familiei regale din Romania. Castelul a fost transformat in muzeu, iar in prezent cele 170 de incaperi adapostesc colectii de arta si decoruri sofisticate.
Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani este una dintre cele mai vechi lacase de cult ortodoxe din Muntenia si este situata la mica distanta de municipiul Bucuresti. Manastirea are o istorie care coboara patru secole pe scara timpului si a fost ridicata in timpul domniei lui Matei Basarab, in codrii Vlasiei. Manastirea Caldarusani este o oaza de liniste si un loc de reculegere pentru mii de ortodoxi.
Platoul Carstic Salin Meledic
Platoul Meledic este o arie naturala protejata si unul dintre principalele obiective turistice din Tinutul Buzaului. Intreg arealul prezinta formatiuni geologice interesante, de la doline mlastinoase, la canioane si lacuri cu apa dulce, formate intr-un mediu preponderent salin. Platoul Carstic Salin Meledic gazduieste si numeroase pesteri si grote, printre care si Pestera 6S Meledic, a doua ca lungime in lume, dintre toate pesterile formate in mediu salin.
Manastirea Curtea de Arges
Manastirea Curtea de Arges este un lacas de cult de legenda, de constructia careia se leaga povestea mesterului Manole. Lacasul de cult a fost ctitorit la inceputul secolului al XVI-lea, in timpul domniei lui Neagoe Basarab, iar intre 1739 si 1748 a fost scaun episcopal. Manastirea Curtea de Arges este locul in care isi dorm somnul de veci cei mai multi domnitori si regi ai Munteniei
Focurile vii din comuna Lopatari
Judetul Buzau este renumit pentru fenomele naturale iesite din comun. Focurile vii din comuna Lopatari este unul dintre acestea. Datorita emanatiilor de gaze, din pamant tasnesc limbi de foc care masoara pana la 20 de centimetri inaltime. In zona Focurilor Vii nu exista pic de vegetatie, dar este vizitata anual de mii de turisti. De precizat si faptul ca Focurile Vii au inspirat si flacara care este aprinsa pe durata Jocurilor Olimpice.
Traseul Transfagarasan
Transfagarasanul este cel mai frumos traseu montan din Romania si unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Tranfagarasanul a intrat in atentia turistilor straini dupa ce realizatorii emisiunii Top Gear l-au decretat cel mai impresionant drum pe care au condus vreodata. Soseaua traverseaza Muntii Fagaras si leaga judetul Arges de judetele Brasov si Sibiu. Soseaua strabate arii naturale protejate si ofera privelisti impresionante.