Travel

Pestera Huda lui Papara – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera Huda lui PaparaEste cea mai dificila, cea mai lunga si cea mai denivelata pestera din Romania. Nu numai atat, dar include si cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cascada si cursul de apa subterane cu cele mai mari debite, cea mai inalta galerie si cea mai mare sala dintre pesterile romanesti. Pestera Huda lui Papara este asadar o impresionanta pestera de pe teritoriul tarii noastre, care a adunat rapid toate superlativele pentru grupa sa.

Localizare si scurt istoric

Pestera Huda lui Papara se afla in apropiere de comuna Salcuia de Jos, jud. Alba. De la schitul Sub Piatra, aflat la 5 km de comuna, drumul de numai 200 m pana la intrarea in pestera se face pe un traseu marcat. Numele pesterii inseamna Adapostul conducatorului, trimitand astfel la posibilitatea ca aceasta sa fie pestera din Trascau in care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor.

Pestera Huda lui Papara

Pestera este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, mai ales ca aici se asezase Schitul Sub Piatra. Insa explorarile au loc mult mai tarziu. In anul 1954, pestera a fost strabatuta de un grup de speologi clujeni, ce au realizat ulterior si o harta a acesteia. In anul 1979, clubul de speologie Polaris Blaj incepe ture de explorare in pestera, trasand tot mai mult si mai clar interiorul acesteia.

Amenajata pentru prima data in anul 1986 cu podete metalice, pestera a fost vizitabila pentru scurt timp, deoarece viiturile frecvente au distrus sistemul construit. In anul 2004, a inceput reamenajarea pesterii pentru turisti.

Interiorul pesterii Huda lui Papara

Portalul pesterii Huda lui Papara este unul impresionant, inalt de 40 m, avand la baza un lac lung de 50 m ce patrunde in pestera. Interiorul este asadar accesibil numai profesionistilor deocamdata. Pana la deschiderea acesteia pentru turisti, iti putem spune ca in interior se afla o multime de galerii si sali, printre care Sala Minunilor, cea mai inalta dintre toate ce ajunge la 102 m, unde se afla si cea mai mare comunitate de lilieci din Europa, dar si Sala Virgina, locul in care se afla un labirint fosil de 2 km lungime.

Interiorul din pestera Huda lui Papara

De-a lungul pesterii, adica de-a lungul celor 2022 m, se gasesc numeroase formatiuni impresionante. Cascada Evantai, inalta de 18 m, este una dintre cele mai frumoase, alaturi de numeroasele lacuri cu adancimi de peste 4 m. Spre deosebire de alte pesteri din Romania, Huda lui Papara are in interior o temperatura a aerului constanta de 20°C, cauzata de o acumulare de aer cald. Alte atractii deja marcate in interior sunt: Labirintul Ludusan, Lumea Framantata, Cascada Gemanata, Sala Tacerii si Sala Crucii cu Sifon.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker