Travel

Pestera Scarisoara – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera Scarisoara
Sursa Foto:https://viziteazaalbaiulia.ro/pestera-si-ghetarul-scarisoara-un-loc-unic-in-romania/

Am ales ca obiectiv turistic pe care as dori sa il prezint e Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara care se afla in Muntii Apuseni in zona comunei Garda de Sus, judetul Alba. Am ales sa il amintesc ca obiectiv ce merita sa fie vazut deoarece este un obiectiv deosebit care iti “fura” privirea precum si zona parcursa de la drumul national se face un drum forestier pana la pestera.

Ce anume are deosebit Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera cu si din gheata din Romania, se afla la altitudinea de 1165 m si cu varsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 metri, iar adancimea de 105 metri. Blocul de gheata are un volum de 75 000 ml si grosimea de 15 metri. Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 metri si adancimea de 48 metri La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii, in spatele careia se afla “Biserica” de unde se deschide o galerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii.

Viziteaza Pestera Scarisoara

As recomanda tuturor persoanelor care vor sa faca un sejur in zona Muntiilor Apuseni sau care sunt prin trecere prin zona pentru ca merita vazut asa obiectiv turistic.

Ca motive as putea mentiona:

  • – una din singurele pesteri cu gheata din Romania
  • – blocul de gheata are un volum de 75.000 ml si o grosime de peste 15 metri care este foarte impresionant- este un perete de gheata inclinat care coboara, lung de 20m
  • si prelungit cu o galerie, care coboara in panta accentuata pana la adancimea maxima de 105 m a pesterii.

Impresii

Pestera Scarisoara este un obiectiv turistic placut si care te va impresiona odata vizitandul,drumul forestier pe care va trebui de mers ofera un peisaj foarte frumos in special in luniile de primavara sau toamna cand peisajul este la altidunii mai mari si cu zapada. Este impresionant ca si pe timpul celor mai calde veri in pestera este gheata iar temperatura este in jurul valorii de 0 grade Celsius. Deci imbracamintea corespunzatoare acestei temperaturi este necesara mereu indiferent de anotimp.

Ponturi pentru vizitatori

La Pestera Scarisoara se poate ajunge pe drumul care porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni (pe DN75), judetul Alba. Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Garda Seaca pe care se ajunge, dupa aproximativ 1 km, la gura Vaii Ordancusa. Despre cazare se poate opri la pensiuniile de pe drumul national care duce spre Campeni sau cazare in Statiunea Ariesieni.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker