Travel

Pestera Ursilor – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera UrsilorNu pot spune ca am obiective turistice in Romania dar din ceea ce am vizitat am ramas placut impresionata de o pestera si aceea este: Pestera Ursilor, din Chiscau, jud. Bihor.

Am ales sa vorbesc despre acest obiectiv deoarece mi-a placut enorm de mult dar si datorita faptului ca am trecut prin mai multe peripetii pana a ajunge acolo ,fapt pentru care imi voi aminti mereu de aceasta pestera si de toate cele prin care am trecut pana a ajunge la destinatia mult dorita…

Ce anume are deosebit Pestera Ursilor?

Am ajuns la pestera… de cum am ajuns am ramas impresionata privelistea era minunata ,eram inconjurati de munti ,dealuri. Pana sa intram in pestera era facuta o cladire dotata cu o terasa de pe care puteai vedea toate imprejurimile. Am platit taxa de intrare in pestera care nu era foarte scumpa in jur de 10 lei si alaturi de un ghid care ne informa foarte bine asupra localizarii, modului in care s-a format ,componentelor am inceput sa facem turul pesterii.am fost impresionata de stalactitele,stalacmitelor si coloanelor care aveau o forma deosebita..imi amintesc ca a trebuit sa mergem printr-un “tunel”care era foarte ingust si a trebuit sa facem “mersul piticului”:))

Am ajuns la o formatiune calcaroasa pe care ghidul o numea “racheta” deoarece avea forma unei rachete iar la baza era pusa chiar o lampa si parea o racheta care sta sa decoleze. Am vazut chiar stalactite care erau numite lumanari datorita formei pe care o aveau… cel mai impresionat si unic mi s-a parut locul amenajat unde era un schelete de urs ,ghidul spunandu-ne ca este ultimul urs care a ramas in aceasta pestera.acolo iti puneai o dorinta si aruncand un banut se spunea ca dorinta ti se va indeplini.erau o multime de formatiuni pe care turistii le pot interpreta in moduri diferite.

Istoric

In momentul in care a fost descoperita, Pestera Ursilor gazduia o cantitate impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus) disparut acum 15 000 de ani. In anul 1975, dupa dinamitarea unei cariere de marmura in zona, pestera a fost descoperita pentru prima data. In putul deschis a patruns minerul Traian Curta, moment marcat si prin placa de la intrarea in pestera. A urmat prima explorare a pesterii de catre speologii amatori de la Spedova, iar apoi cercetarile specialistilor de la Institutul de Speologie Emil Racovita, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradera. Dupa 5 ani de amenajari, Pestera Ursilor a fost deschisa pentru vizitare.

Pestera Ursilor a devenit in scurt timp una dintre cele mai interesante atractii turistice ale Muntilor Apuseni. Amenajarile moderne, dar si minunile naturale din interior au atras o multime de curiosi atat din tara, cat si din strainatate. Au fost descoperite aici cantitati impresionante de fosile ale ursului de pestera, dar si alte fosile de capra neagra, leu si hiena de pestera.

Pe o lungime de 1 500m, pestera a fost deschisa in cateva galerii impresionante, in care pot fi admirate aceste fosile, dar si formatiuni spectaculoase de stalactite si stalagmite. Cele 3 galerii deschise pentru vizitare sunt: Galeria Emil Racovita, Galeria Ursilor si Galeria Oaselor, in care si tu poti admira o multime de minuni naturale si forme deosebite, unele dintre ele primind si nume pentru felul in care arata, cum ar fi Lacul cu nuferi, Casuta piticilor, Sfatul Batranilor si asa mai departe. Cea mai mare parte a pesterii a ramas insa inchisa publicului, ca rezervatie naturala protejata fiind accesibila numai speologilor.

Cum ajung la Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este situta in judetul Bihor, in apropierea comunei Pietroasa, localitatea Chiscau.

Indiferent din ce parte a tarii mergi catre Pestera Ursilor, trebuie sa urci pe drumul E 79 Deva-Oradea si sa te indrepti catre Pepiniera Sudrigiu, unde vei face dreapta daca vi din Deva, respectiv stanga daca vi dinspre Oradea. De acolo mai ai un drum drept de 12 kilometri pana in localitatea Chiscau, dupa care inca doi kilometri pana la pestera.

Se mai poate ajunge la Pestera Ursilor si cu trenul, pe calea ferata Oradea-Vascau pana la statia Beius sau Sudrigiu, iar de acolo sa continui drumul cu mijloacele de transport in comun.

Program de vizitare Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este deschisa de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00. In zilele de LUNI pestera este inchisa! Se poate intra in interior doar in grup organizat, care se formeaza la intrare, (se asteapta sa se adune aproximativ 50 de persoane) dupa care urmeaza un ghid. Tot traseul dureaza aproximativ o ora.
Pretul biletelor de intrare la Pestera Ursilor

Pretul biletelor la Pestera Ursilor este de 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii. Filmatul costa 25 de lei de persoana, iar fotografiatul 15 lei.

Atentie! Luati-va cu voi neaparat haine mai groase, pentru ca temperatura in pestera este de 9-10 grade, indiferent de temperatura de afara!

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker