Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti”, a fost primita de la Complex Lostrita, Baia Mare (Maramures) si preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Ingrediente:
- Un kg de faina alba
- 500 ml apa
- Sare
- putin lapte caldut
- urda proaspata
- verdeata (ceapa verde, marar, leurda, menta etc.)
- drojdie
- Ulei
Mod de preparare:
- Inmuiem drojdia in laptele caldut pana se dizolva, apoi o amestecam cu faina si apa si framantam aluatul pana este omogen.
- Il lasam 40 de minute sa creasca si apoi ne apucam sa-l intindem cu sucitoarea pana sta cuminte si fiecare bucatica taiata din el ia forma unei placinte.
- Pana dospeste aluatul pregatim umplutura: urda proaspata (sau din saramura din borcan), cozi de ceapa verde, marar, leurda, menta sau orice alta verdeata.
- Le amestecam cu urda si putina sare si intindem umplura in aluatul de placinta. Impachetam frumos fiecare placinta si o prajim intr-o tigaie cu ulei.
- Secretul bucatarului: Pentru ca produsele sa creasca frumos, este preferabil sa se foloseasca faina alba superioara din grau (faina pentru patiserie si cozonaci).
Adaptare moderna
Pentru a micsora cantitatea de ulei folosit, fiecare placinta poate fi prajita intr-o tigaie de teflon.