Travel

Cascada Bigar – Istoric, impresii si atractii turistice

cascada BigarIn drum spre Tara Almajului, la jumatatea distantei dintre Anina si Bozovici, opriti din drumetie pentru a va “trage sufletul” la cel mai odihnitor popas din Banat: Paralela 45, cu izbucul si cascada Bigar.

Banatul Montan abunda de locuri frumoase, fie construite de mana omului, fie de puterea incredibila a naturii. Sa exploram impreuna Banatul Montan!

Popasul turistic Paralela 45

Nu poti sa treci pe langa acest loc de pa Valea Minisului fara sa opresti la km 17 de la Anina pentru un scurt timp. Popasul turistic cascada Bigar, cum mai este denumit, te intampina la marginea drumului, pe partea dreapta a Cheilor Minisului, acolo unde drumul intalneste imaginar paralela 450 – latitudine nordica a globului pamantesc.

Popasul are o poveste a „generatiei in blugi”, din vremea lui “merge si asa” a Romaniei. Proaspat absolvent al Facultatii de Silvicultura din Brasov, Ilie Simion primeste repartitia de stagiar la Ocolul Silvic din Bozovici. O prima “sarcina de partid” a fost sa schiteze un proiect pentru un popas turistic la izbucul Bigar. Asa s-a nascut “monumentul” de la drumul national DN 57B, care astazi „striga” sa fie imbracat in haine noi.

Pe indicatorul-simbol al popasului, finisat de arhitectii judetului, cel pe care acum scrie Paralela 45, trebuie sa reapara globul pamantesc cu icon-ul paralelei, asa cum a fost facut initial de constructorii de la Termocentrala de sisturi bituminoase din Crivina-Anina, cu refacerea podetului de traversare a raului Minis catre izbuc.

Acum se poate admira Rezervatia Naturala Bigar. Un izbuc, o pestera, un parau, o cascada si toate la o paralela.

  • Calatorule, esti in lumea mirifica a Banatului de Sud.
  • Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi
  • Si nu lasa dupa tine decat urmele pasilor.

Un motto pe care il veti indragi de indata ce pasiti pe poteca ce duce la izbucul Bigar, unde ajungeti usor dupa mai putin de 100 m de mers pe jos.

Cascada Bigar cu izbucul natural, pestera si parau

Izbucul Bigar – in Banat, localnicii numesc izbuc – un izvor din care apa iese la lumina de sub stanca. Apa izbucului Bigar iese de sub stanca impunatoare a Carsiei Gozna, inalta de peste 50 m, formand un ochi de apa de 2 m si atat de limpede incat se vad pe fundul lui firisoarele de nisip si pastravii inotand. O parte din apa acestui izvor de o puritate rara este captata si dirijata spre Pastravaria Minis. Sus, aproape de varful stancii, e gaura pesterii cu apa.

Paraul Bigar – de la obarsie, puteti privi splendoarea apei ce curge pe stanca inverzita de covorul verde si pufos de muschi. Apa cade din treapta in treapta, formand o insiruire de mici cascade, in care verdele intunecat al muschilor se imbina cu albastrul cristalin al apei intr-o curgere cand lina, cand spumoasa.

Cascada si paraul Bigar

Cascada Bigar – dupa 200 m de la izbuc, apa se varsa in raul Minis de pe un con de tuf vulcanic cu o cadere de 7 m si formeaza cascada Bigar sau Coronini. In timp ce va odihniti la foisor, admirati cateva minute cascada. Este un fenomen al naturii de o frumusete rara. Pe conul de stanca invelit de un muschi verde apa se prelinge dantelat si, mangaiata de razele soarelui, cand nu te astepti, da nastere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apa. Pare a fi rochia miresei muntelui.

Caderea apei cristaline din Cascada Bigar are menirea de a va face sa uitati de toate grijile si nevoile care va urmaresc, iar tot ceea ce ramane este senzatia de beatitudine dupa osteneala drumetiei.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker