Travel

Castelul Bran – Istoric, impresii si atractii turistice

Castelul Bran
Sursa foto :http://www.castelulbran.ro/program.html

Castelul Bran este unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Romaniei gratie romanelor, filmelor si serialelor cu vampiri, ale caror origine este legata de Transilvania si mai ales acest loc. Totusi, Castelul Bran este un monument superb ce are mult mai multe de oferit in afara de legende cu vampiri, fiind totodata si o destinatie perfecta de weekend.

Unde se afla Castelul Bran

Castelul Bran a fost ridicat in 1382, pe locul unei vechi cetati de lemn ridicata de cavalerii teutoni un secol inainte. Dupa o munca de cinci ani, cetatea Bran este in sfarsit finalizata avand rol de vama, dar si de fortareata la granita estica a regiunii Transilvania. Cativa ani mai tarziu, Sigismund de Luxemburg ii daruieste lui Mircea cel Batran Castelul Bran ca feuda, astfel incat domnitorul Tarii Romanesti sa se poata retrage aici in cazul unei invazii turcesti. Nici un secol mai tarziu, numele lui Vlad Tepes este legat de Castelul Bran. In 1459, domnitorul ataca Brasovul, arde suburbiile orasului si ucide sute de sasi. Ca urmare, comunitatea saseasca din Transilvania se razbuna si il descriu in cronicile vremii drept un domnitor tiran.

Doua secole mai tarziu, brasovenii reusesc in sfarsit sa cumpere Castelul Bran. In 1920, Castelul Bran ii este daruit Reginei Maria a Romaniei, devenind astfel resedinta regala si locul favorit al suveranei. Dupa moartea acesteia, fiica sa, principesa Ileana mosteneste castelul. In timpul perioadei comuniste, Castelul Bran este nationalizat, iar in 1956 este deschis publicului, in interior fiind amenajat un muzeu de istorie si arta feudala. In 2006, castelul este retrocedat mostenitorilor principesei Ileana, familia Habsburg, iar trei ani mai tarziu cladirea intra pe deplin in posesia acestora.

Castelul Bran se afla langa localitatea cu acelasi nume, la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, pe drumul care leaga Campulung de Brasov.

De ce sa vizitezi Castelul Bran?

Desi este proprietate privata, Castelul Bran este in continuare deschis publicului. Aici curiosii pot admira obiecte din colectia personala a familiei Habsburg, inclusiv coroana, sceptrul si un pumnal din argint care i-au apartinut Regelui Ferdinand.

In curtea castelului se afla un mic muzeu al satului unde turistii pot admira traditiile si modul de viata al taranilor din regiune. O alta atractie turistica inedita este camera Bram Stoker unde vizitatorii poat afla mai multe despre faimosul roman al scriitorului irlandez, care a facut faimos Castelul Bran odata cu legenda lui Dracula.

Desi aceasta superba cladire a fost restaurata de mai multe ori de-a lungul vremii, Castelul Bran inca isi pastreaza aerul medieval, astfel ca, in timp ce te plimbi prin curtile interioare, incaperile inalte si holurile intunecate, ai impresia ca ai pasi inapoi in timp. Cetatea a fost construita pe o stanca inalta, in pasul Bran-Rucar, astfel ca vizitatorii sunt rasplatiti si cu panorame uimitoare peste intreaga regiune.

Iata si propunerile noastre pentru locuri de cazare!

Castelul Bran poate fi vizitat lunea intre 12 si 18, iar de marti pana duminica intre orele 9 si 18, in timpul verii. Din 1 octombrie si pana in 31 martie, castelul se inchide in fiecare zi la ora 16. Pretul unui bilet intreg este de 35 de lei, fiind oferite reduceri pentru diferite categorii de vizitatori.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker