Travel

Castelul Cantacuzino – Istoric, impresii si atractii turistice

Castelul CantacuzinoAm fost de curand cu cativa prieteni la Busteni si mi-am dat seama ca in orice loc, oricat de mic ar fi, gasesti mereu ceva nou de vazut. Am mai trecut prin Busteni de atatea ori insa nu vazitasem Castelul Cantacuzino niciodata. Mai incercasem de cateva ori, dar castelul era ori inchis, ori prins cu vreo nunta. In orice caz, am profitat de ocazie si mi-am incercat din nou norocul, de data aceasta cu succes.

Castelul Cantacuzino

Am fost placut surprins de faptul ca ne este permis sa fotografiem, chiar si cu blitz, in conditiile in care mai peste tot in Romania pozatul este un capitol destul de sensibil. Ghidul, foarte amabil si bine pregatit, ne-a purtat prin cateva incaperi si ne-a povestit pret de jumatate de ora povestea lui Grigore Cantacuzino, una dintre figurile marcante ale vietii politice romanesti dinainte de Primul Razboi Mondial. Poreclit si Nababul, Grigore Cantacuzino era cel mai bogat roman al vremii si se tragea dintr-o veche familie ce se spune ca-si avea originile chiar la Constantinopole.

Cea mai impresionanta incapere este holul de onoare, decorat cu picturi ce ii infatiseaza pe stramosii sai, sau cel putin pe cei care au ocupat un loc special in istoria tarii noastre. Castelul Cantacuzino a fost construit la inceputul sec. 20 in binecunoscutul stil neoromanesc ce prinsese deja atat avant. Cu un aspect de cetate si cu motivele inspirate din traditia folclorica romaneasca, castelul este de departe cel mai important obiectiv turistic al statiunii. De la ghid am aflat numeroase informatii interesante despre activitatea Nababului, dar si despre aspecte mai putin cunoscute publicului larg legate de disputele cu regele Carol I in legatura cu constructia domeniului.

Pe urmele lui Cezar Petrescu

Am vizitat si casa scriitorului Cezar Petrescu, un conac tot in stil neoromanesc, dar de dimensiuni evident mult mai mici! Vizita unei case memoriale a fost mereu o placere pentru mine, asa cum am mai precizat si in alte articole. A cunoaste mai bine viata unui scriitor ne ajuta intr-o buna masura sa-i intelegem si opera. Casa a fost transformata in muzeu dupa moartea scriitorului in 1961 si conserva foarte bine atat arhitectura originala, cat si obiectele personale. Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat a fost poate ca micul domeniu a fost cumparat cu banii jos cu ceea ce Petrescu castigase de pe urma scrisului. De altfel, acesta a fost un scriitor prolific, poate cea mai cunoscuta opera a sa fiind “Fram, ursul polar”.

Pasiunea pentru scris, prietenii stranse, dar si tragedii ar putea rezuma pe scurt viata omului Cezar Petrescu. Dupa cum am aflat, acesta obisnuia sa scrie si cate 16 ore pe zi, iar singura fiinta careia ii era permis sa il deranjeze era motanul sau. O incursiune in spatiul personal al unui scriitor mi s-a parut mereu o experienta inedita ce iti permite sa intelegi omul din spatele scrisului, o experienta care cred ca poate aduce mai aproape atat scriitorul cat si opera sa de cititori.

Busteni, un loc cu peisaje extraordinare

Pe langa lucrurile pe care le poti vizita in Busteni, o stare nemaipomenita de buna dispozitie ti-o aduce si peisajul ce incojoara statiunea. Crucea de pe Caraiman vegheaza parca de sus orasul, aducandu-ne aminte de vremuri nu tocmai indepartate si in niciun caz fericite din istoria poporului nostru. Dar ne indeama la curaj si optimism in ceea ce priveste viitorul. Aerul curat, putina istorie si cultura, dar si linistea specifica unei statiuni montane nu atat de aglomerata precum Poiana Brasov fac din Busteni o destinatie perfecta pentru cei care vor sa petreaca o zi placuta la sfarsit de saptamana, departe de agitatia orasului.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker