Travel

Castelul Iulia Hasdeu – Istoric, impresii si atractii turistice

Castelul Iulia HasdeuUnul dintre cele mai fascinante si controversate locuri din Romania este un mic castel in orasul Campina. Realizat de scriitorul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu, in cinstea fiicei sale Iulia, despre Castelul Iulia Hasdeu se spune ca este una dintre cele mai bantuite din Romania.

Localizare si scurt istoric

Aflat in orasul Campina din judetul Prahova, Castelul Iulia Hasdeu a fost finalizat in 1896 fiind un refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu, dupa moartea tinerei sale fiice Iulia. Aceasta cladire cu un design neobisnuit trebuia sa fie un templu, in care faimosul om de cultura incerca sa comunice cu spiritul fiicei sale, prin spiritism.

Iulia Hasdeu a fost un copil precoce fiind considerata un geniu. Poeta desavarsita, ea a fost primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Paris. Tanara a murit de tuberculoza cu cateva saptamani inainte de a implini varsta de 19 ani. Indurerat, tatal sau a realizat aceasta cladire in memoria fiicei sale, dupa instructiuni transmise de Iulia insasi in timpul unor sedinte de spiritism.

Legenda Castelul Iulia Hasdeu

Astazi, Castelul Iulia Hasdeu este un muzeu, in care se afla portretele membrilor familiei Hasdeu, precum si diferite obiecte, documente, fotografii si mobilier vechi de mai bine de un secol, ce au apartinut familiei. De asemenea, in Castelul Iulia Hasdeu mai pot fi admirate manuscrise, editii princeps ale cartilor filologului si tablouri valoroase semnate de pictori importanti.

Castelul Iulia Hasdeu are sase sali, dintre care una este sub forma de templu cu un altar si un pronaos cu oglinzi paralele. Aici se afla si statuia lui Iisus care a ramas in perfecta stare de-a lungul timpului. Camera cu cale este dedicata Iuliei, aici fiind papusile tinerei, precum si bustul sau, jurnalul si caietul de matematica al fetei. Cea mai controversata incapere a castelului este camera obscura, unde Bogdan Petriceicu Hasdeu sustinea sedinte de spiritism. Aici se afla un porumbel de piatra, o luneta astronomica, un sfesnic si o statueta a lui Iisus. Din perioada in care Petriceicu Hasdeu a locuit aici au ramas 101 rezumate ale sedintelor de spiritism in care carturarul comunica cu fiica sa.

O cladire cu o poveste atat de controversata are, bineinteles si o multime de legende. Inca de pe vremea batranului carturar, localnicii spuneau ca vedeau prin geam fantoma tinerei Iulia plimbandu-se prin incaperile castelului, iar atunci cand tatal sau sustinea sedintele de spiritism, lampile din casele din apropiere se stingeau singure.

Si in ziua de azi localnicii spun ca o pot auzi uneori pe Iulia cantand la pian in aplauzele zgomotoase ale tatalui sau, iar in unele nopti savantul zbiara precum un lup de la gemurile castelului.

De asemenea, se spune ca statuia lui Iisus, care desi pare a fi unul dintre cele mai usoare exponate, nu a putut fi mutata din loc atunci cand soldatii au transformat castelul in cazarma militara.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker