Travel

Cetatea Devei – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea DeveiCetatea Devei este una dintre fortificatiile medievale din Transilvania. Datand de la mijlocul secolului al XIII-lea, bastionul se afla pe un con vulcanic, inalt de 378 metri. Fiind si una dintre cele mai importante atractii turistice din judetul Hunedoara, monumentul a fost recent renovat, devenind astfel un punct important pe lista oricarui turist pasionat de frumusetile Romaniei.

Datorita pozitiei sale strategice, secole intregi Cetatea Devei a fost un obiectiv important pentru apararea Transilvaniei, pana cand a fost distrusa in urma unei explozii in secolul al XIX-lea.

Scurt istoric si localizare

Cetatea Devei se inalta impunatoare peste orasul cu acelasi nume. De-a lungul vremii, ea a starnit curiozitatea strainilor, fascinati de legendele ce inconjurau acest monument ridicat pe urmele unor antice fortificatii dacice si romane. Initial, cetatea a fost resedinta voievozilor Transilvaniei, dar, in secolul al XVII-lea, bastionul este transformat in garnizoana a armatei imperiale. In 1849 cetatea este distrusa dupa ce magazia cu praf de pusca explodeaza. Acest moment marcheaza si sfarsitul perioadei de glorie a cetatii. Cladirea ramane abandonata, devenind rapid subiectul unor legende si mituri cu zane, pitici si balauri.

De ce sa vizitezi Cetatea Devei?

Cetatea Devei este cea mai importanta atractie turistica din acest oras si pe buna dreptate. Pe langa istoria fascinanta, de la marginea cetatii se pot admira cele mai frumoase panorame peste oras, dar si peste Valea Muresului. Recent rebilitata, turistii au acum ocazia de a afla povestea acestui monument, facand o incursiune prin incaperile bastionului, pe aleile pietruite si in curtea interioara.

Legenda spune ca Cetatea Devei, alaturi de cetatea de la Uroi si Cetatea Colt, a fost ridicata de zane cu parul de aur, cele trei bastioane find legate intre ele de un pod. De asemenea, se mai spune ca tunelurile care se afla sub cetate duc pana la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Cei care iubesc miscarea pot urca pe jos pana la Cetatea Devei pornind din parcul cetatii, pe traseele marcate. De asemenea, pana la bastion se poate urca si cu telecabina, aceasta fiind singurul ascensor inclinat din tara.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker