Travel

Cetatea Fagarasului – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea FagarasuluiO alta minunatie de la noi din tara este Cetatea Fagarasului. Trecuta cu vederea de multi, aceasta a iesit recent din anonimat dupa ce The Huffington Post Travel a clasat-o pe locul 2 in topul celor mai frumoase castele din lume, dupa Castelul Neuschwanstein din Germania.

Despre Cetatea Fagarasului

Una dintre cele mai fascinante monumente istorice din judetul Brasov este Cetatea Fagarasului, o fortareata medievala cu o poveste fascinanta ce nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de calatorie. Indiferent de anotimp, Cetatea Fagarasului are un farmec aparte, iar muzeul pe care il gazduieste debordeaza de artefacte interesante ce prezinta istoria fascinanta a Tarii Fagarasului.

La ora actuala, cetatea este considerata a fi una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati feudale din Europa.

Cetatea Fagarasului se afla chiar in centrul orasului Fagaras, la 67 kilometri de Brasov. Adresa exacta este Strada Mihai Viteazul, Nr. 1, Fagaras, 505200, dar poti sa te ghidezi cu usurinta dupa cupola stralucitoare a Catedralei Sf. Ioan Botezatorul, aflata chiar langa fortificatie.

Construirea cetatii a inceput in 1310 pe locul unei vechi fortificatii de pamant si lemn datand din secolul VII. Zidurile cetatii sunt martorii a peste sapte veacuri de istorie si intamplari dramatice. Cetatea a fost pe rand: fortificatie de aparare a sud-estului Transilvaniei impotriva atacurilor otomane si tatare; capitala principatului Transilvania in timpul lui Mihai Viteazul; cazarma si inchisoare militara sub stapanire habsburgica; sediu al Episcopiei Romane Unite cu Roma (greco-catolica) in sec. XVIII si inchisoare pentru detinuti politici in timpul regimului comunist. In 1965, cetatea a fost renovata si amenajata ca muzeu.

Orar de vizitare Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului este deschisa dupa urmatorul program:

1 iunie – 30 septembrie:

Luni: inchis
Marti-vineri: 08:00-19:00
Sambata-duminica: 10:00-18:00.

1 octombrie – 31 mai

Luni: inchis
Marti-vineri: 08:00-17:00
Sambata-duminica: 09:00-17:00.

Ultima intrare se face cu o ora inainte de inchiderea programului, iar pentru grupuri de mai mult de 15 persoane se asigura ghidaj gratuit. Pentru a vizita cetatea in sine nu ai nevoie de mai mult de o ora, iar pentru a descoperi toate colectiile muzeului, vei mai avea nevoie de inca o ora si jumatate sau chiar doua.

Ce poti face la Cetatea Fagarasului

Constructia Cetatii Fagarasului a inceput in secolul al XIV-lea, iar timp de trei sute de ani, fortificatia a fost extinsa la forma de astazi. In 1599 Cetatea Fagarasului intra in posesia lui Mihai Viteazul, iar apoi fortareata devine resedinta principilor Transilvaniei si un important centru politic si administrativ din regiune.

Desi timp de secole a cetatea a fost lasata in ruina, la mijlocul secolului trecut a fost folosita ca inchisoare pentru detinutii politici.

Spanzuratoare la Cetatea Fagarasului

Astazi, dupa un lung proces de restaurare, Cetatea Fagarasului a fost readusa la gloria de odinioara, fiind una dintre cele mai mari si populare fortificatii din Romania. Mai mult, monumentul gazduieste si Muzeul Tarii Fagarasului. Astfel, poti vizita toate salile cetatii, poti vedea spanzuratoarea din curtea interioara si poti explora pivnitele si vechile inchisori. In cladirea principala trebuie neaparat sa admiri Sala Tronului, realizata in secolul al XV-lea in stil renascentist.

Sala Tronului la Cetatea Fagarasului

Colectiile Muzeului Tarii Fagarasului sunt structurate pe trei mari sectiuni – istoria Tarii Fagarasului, pana la 1 Decembrie 1918, etnografia regiunii (cu expozitii de port popular, icoane, ceramica si tesaturi) si arta plastica si decorativa specifica zonei.

Intre zidurile cetatii va puteti plimba prin curtile interioara si extrioara, care sunt tare dragut amenajate. Totodata puteti urca pe zidurile exterioare de unde va puteti bucura de o priveliste frumoasa atat asupra interiorului, cat si a exteriorului cetatii.

Desi lucrarile exterioare de restaurare nu sunt terminate, acestea continua si par promitatoare. Probabil in scurt timp aceasta destinatie va deveni una dintre popularele locatii de la noi din tara.

Dupa ce iesiti din cetate va puteti plimba pe malul canalui, puteti hrani lebedele, va puteti plimba cu hidrobicicleta sau puteti face cumparaturi la casutele de lemn cu produse care mai de care mai imbietoare.

Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat”

Muzeul din cetate poarta numele celui care a inceput infiintarea lui in 1923. De profil mixt (istorie, etnografie, arta), muzeul pune la dispozitie vizitarea a aprox 18 incaperi care prezinta diverse colectii: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, arta lemnului, mestesuguri…

La intrarea in muzeu exista botosei de unica folosinta ce sunt pusi la dispozitia vizitatorilor. Totodata, aproape in fiecare incapere sunt ghizi care asteapta sa raspunda cu placere intrebarilor curiosilor. Ce m-a surprins tare placut a fost existenta explicatiilor in romana, engleza si franceza.

Cetatea Fagarasului este alegerea optima pentru toate varstele. Fie ca vreti sa cunoasteti mai multe despre istoria acestui loc sau doar sa petreceti o zi relaxanta plimbandu-va printre peretii acesteia, va asigur ca nu veti fi dezamagiti!

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker