Travel

Cetatea Rasnov – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea RasnovCetatea Rasnov impresioneaza prin pozitionarea ei pe un deal stancos, la o inaltime considerabila, fiind inconjurata de padure si jucand rolul unui strajer ce a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a tarii noastre.Daca iti place istoria, mai ales cea legata de Evul Mediu, si/sau rockul Smile, atunci Cetatea Rasnov este urmatoarea ta destinatie de vacanta. Anul trecut, la Rockstadt Extreme Fest, ne-am bucurat nu numai de muzica si de un festival in aer liber, ci si de posibilitatea de a explora Cetatea Rasnov.

Datand din sec. 14, Cetatea Rasnov este de origine medievala si a fost construita peste locul in care se afla cetatea dacica Cumidava. La constructia initiala, numita Cetatea de jos si construita de sasi, s-au adaugat in timp peste 80 de locuinte, ce au format Cetatea de sus, devenind astfel o cetate locuita si un spatiu de tip semiurban, ce includea si o scoala, o fantana si o capela.

Cetatea a avut de la bun inceput rol de aparare atat a Rasnovului cat si a asezarilor din jur. Aceasta fortificatie surprinde prin dispunerea ei pe acel deal, de unde pare de neinvins si inatacabila. Cand o privesti ai impresia ca in spatele zidurilor se afla oameni care vegheaza la bunastarea si linistea celor din zona.

Cetatea Rasnov si-a pierdut in timp rolul militar activ, acela de a proteja si a supraveghea granitele Transilvaniei. Din secolul 18, locuitorii s-au retras in vatra actuala a localitatii Rasnov, cetatea si fortificatiile sale ramanand parasite in ruina.

Este prima cetate medievala pe care am vizitat-o si pot spune ca nu a incetat sa ma uimeasca, aici descoperind o priveliste nemaipomenita si un personaj interesant care pare desprins din timprui medievale, acesta fiind ultimul strajer al cetatii ramas sa spuna povestea unui secol ce a marcat istoria tarii noastre.

Interiorul cetatii pastreaza amprentele timpului si istoriei, mare parte din zidurile interioare fiind daramate, in schimb aici a ramas intacta fantana construita de doi prizonieri turci in decursul a saptesprezece ani in schimbul promisiunii ca vor fi lasati sa plece si o parte din incaperile vechii cetati. Astfel, legenda spune ca in timpul unui asediu rasnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi eliberati. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

Astazi, Cetatea Rasnov a trecut prin cateva procese de restaurare si a devenit din nou un loc atractiv pentru turisti. Aici poti admira un monument al trecutului, exemplar pentru stilul de constructie urban al Evului Mediu. Printre cele mai importante constructii din interior se numara turnurile de observatie, cu numele lor specifice (Turnul Bathory, Turnul pentagonal, Turnul gotic, Turnul armelor si Turnul triunghiular), Capela de jos, Capela de sus, Fantana, Barbacana mica si Barbacana mare.

In prezent Cetatea Rasnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania.

Scurt istoric

Ceea ce este foarte interesant aici este legat de privelistea pe care o ofera dispunerea cetatii pe acest deal ce domina intreaga zona a Rasnovului. Cand te gasesti pe unul dintre zidurile cetatii ce iti ofera posibilitatea sa vezi de jur imprejur toata frumusetea depresiunii Brasovului si Tara Barsei te simti stapan peste tot si toate. De aici se pot vedea localitatile din apropiere dar si muntii ce par sa salute privitorii cu piscurile lor semete.

Recomandari

As recomanda acest loc tuturor celor dornici sa viziteze un monument istoric atat de important si impunator ca Cetatea Rasnovului , iubitorilor de istorie, dar si celor carora le place sa mearga cu cortul. O data ajunsi aici veti constata ca dispuneti de tot ce este necesar unui turist in cautare de cunoastere, relaxare, distractie dar si informare. Conditiile de cazare sunt numeroase (hoteluri, pensiuni, cort), restaurante peste tot si o priveliste extraordinara ce ar uimi si pe cel mai sceptic turist.

Impresii

Cel mai mult mi-a placut curtea interioara unde s-au pastrat cel mai bine cateva din incaperile cetatii , tot aici gasindu-se si fantana adanca de 146 metri construita de doi prizonieri turci carora li se promisese libertatatea in schimbul construirii acestui monument istoric. In a ceste incaperi se afla o parte din stampele vremii si mai nou, au fost aranjate si boutique-uri de unde pot fi cumparate tot felul de suveniruri si maruntisuri.

Cetatea este un muzeu ce isi spune povestea tuturor celor care trec de portile sale si tuturor celor care vor sa admire ceva frumos.

Viziteaza Cetatea Rasnov

Dupa ce ati intrat in orasul Rasnov, va trebui sa ajungi pe Bulevardul Unirii, pentru ca de aici, urcand in serpentine, sa popositi dupa circa 15 minute la portile cetatii. Chiar de la intrare, poti admira intinderea sesului Barsei si crestele Muntilor Baiului si Bucegi. Drumul este practiabil si cu masina, la baza cetatii existand si o parcare cu plata. La baza cetatii se poata face cazare si cu cortul aici existand un campus unde turistii isi pot instala cortuirle sau chiar van-urile intr-un spatiu special amenajat. Acest loc este doata cu bucatarie in aer liber, dusuri cu apa rece si calda, si mai aveti si posibilitatea de a va caza la casute. La cetatea se poate urca cun un trenulet tras de un tractor, biletul fiind foarte ieftin. Sau mai puteti alege si mersul pe jos care nu dureaza foarte mult.

Veti gasi cazare si la locuitorii din Rasnov la o multime de pensiuni frumos amenajate iar in ceea ce priveste mancarea, aveti la dispozitie multe restaurante cu o mancare nemaipomenita.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker