Travel

Cetatea Rupea – Istoric, impresii si atractii turistice

Cetatea RupeaDupa multi ani de lupta cu uitarea, cu intemperiile vremii si cu nepasarea, Cetatea Rupea era o ruina de nerecunoscut. In anul 2009 insa, a fost salvata de finantarea de 32 milioane de lei, iar din 2013 este deschisa turistilor. Una dintre cele mai vechi constructii de aparare din tara noastra a devenit astfel o atractie turistica importanta in apropiere de Brasov.

Scurt istoric Cetatea Rupea

Atestata documentar in anul 1324, sub numele de Kuholm, Cetatea Rupea a servit drept punct de aparare si refugiu pentru regiune, dar a avut si un rol administrativ. Cele trei curti construite in secolele 13 si 17 au devenit loc de refugiu pentru sasi in rascoala impotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

Tot aici au fost descoperite obiecte de ceramica dacica si alte vestigii arheologice, motiv pentru care se crede ca pe acest loc s-a mai aflat inainte o cetate dacica, Cetatea Ramidava, transformata in Castrul roman Rupes dupa cucerirea romanilor.

Restaurarea cetatii

Procesul de restaurare a durat 3 ani. Cu ajutorul finantarii obtinute, au fost reabilitate zidurile exterioare ale cetatii, afectate de trecerea timpului si de intemperiile vremii, si au fost ridicate si consolidate cele 4 turnuri, dintre care numai unul rezistase ruinarii complete. De asemenea, s-a construit si un drum nou de acces, o parcare si un centru de informare pentru turistii veniti la Cetatea Rupea.

Avand forma unei spirale ascendente, Cetatea Rupea este asezata pe 3 nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc si Cetatea de Jos. Astazi, turistii pot admira toate frumusetile de alta data ale Cetatii Rupea in cele 3 sectiuni ale cetatii.

Cele 4 turnuri (Turnul Portii, Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor si Turnul Cercetasilor) fiecare cu rolul sau de aparare sau de suraveghere, de depozitare sau de locuire, sunt principalele atractii. Turnul Cercetasilor este cel mai inalt dintre acestea si cel din care vizitatorii pot admira panorama regiunii. La acestea se adauga si alte turnuri speciale, incaperi, magazii si porti.

Acces si vizitare

Cetatea Rupea este localizata pe DN 13, la 70 km de Brasov, pe drumul spre Sighisoara in orasul Rupea. Amplasarea sa pe Dealul Cohalmului o face imposibil de ratat. Laughing
Cetatea Rupea poate fi vizitata in fiecare zi, in intervalul orar 10:00-20:00.
Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulti si de 5 lei pentru copii.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker