Travel

Cheile Nerei – Istoric, impresii si atractii turistice

Cheile NereiDaca in acest sezon iti doresti sa evadezi din galagia orasului intr-un loc calm, de o frumusete rara, noi iti propunem un weekend la Cheile Nerei. La poalele Muntilor Aninei, Parcul National Cheile Nerei – Beusnita se intinde pe o suprafata de peste 3.600 de hectare de-a lungul cursului raului Nera, fiind un loc care te va vraji cu frumusetile sale naturale.

Unde se afla Cheile Nerei

Cheile Nerei cuprind zona carstica de pe cursul mijlociu al raului Nerei, in centrul judetului Caras-Severin, parcul national fiind delimitat de localitatile Anina, Bozovici, Sopotu Nou, Carbunari si Oravita. Venind dinspre Resita poti parcurge traseul Oravita – Sasca Romana – Carbunari, fie traseul Anina – Bozovici – Sopotu Nou.

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita are o suprafata totala de 36.758 de hectare, fiind o arie naturala protejata.

De ce sa vizitezi Cheile Nerei

Parcul National Cheile Nerei este una dintre cele mai frumoase zone naturale din Romania. Aceasta este extrem de bogata in obiective turistice, de la pesteri interesante si pana la cascade uimitoare. Ochiul Beiului si Cascada Bigar au fost adesea mentionate in topuri nationale si internationale de atractii turistice unice.

Unele dintre cele mai frumoase si interesante monumente naturale se gasesc pe Cheile Nerei. Fie ca vorbim de faimoasa cascada Bigar, lacul Ochiul Beiului, cu ale sale nuante azurii fascinante, traseul La Tunele ce te poarta printre peisaje greu de imaginat, pestera Sfanta Elena, lacul Dracului, cascada Beusnita si lista poate continua.

Cheile Nerei este un loc ideal pentru iubitorii de natura care vor sa exploreze locuri minunate. Majoritatea traseelor nu necesita experienta foarte mare sau un echipament complex, dar este bine sa fi pregatit cu incaltari potrivite si haine impermeabile, in cazul in care vremea se schimba.

Cascada Beusnita

Cascada Beusnita este una dintre cele mai frumoase din Parcul National Cheile Nerei. Compusa dintr-o serie de trei cascade, prima, cea mai mare, fiind si cea mai impresionanta. In cazul acesteia, apa coboara pe un perete acoperit cu muschi, de la 15m inaltime. Calea de acces recomandata este pe soseaua ce face legatura intre Anina si drumul Timisoara-Orsova, din localitatea Sopotul Nou. Se poate urma marcajul cu triunghi albastru, pe un traseu de 30 min.

Cascada Bigar

Cascada Bigar este, de asemenea, o frumusete a Cheilor Nerei, recunoscuta si prin prezenta in topurile internationale ale cascadelor unice in lume. Aceasta se afla pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici, pe cursul raului Minis. In acest loc se afla si popasul de trecere Paralela 45. Peretele acoperit cu muschi al cascadei are un aspect de cupola, peste care se revarsa lin apa venita din pesterile subterane din munti.

Cheile Susarei

Cheile Susarei se afla pe teritoriul administrativ al localitatii Sasca Montana, devenita, in ultimii ani, o zona turistica excelenta, in special pentru pasionatii de drumetii. De-a lungul cheilor, traseele turistice marcheaza Cascada Susara, diverse chei si vai de mici dimensiuni, pesteri si izbucuri. Accesul se face pe drumul judetean Oravita – Ilidia – Potoc – Nera – Sasca Montana.

Gaura Porcarului

Gaura Porcarului este una dintre numeroasele pesteri din Parcul National Cheile Nerei. Aceasta pestera este inclusa in numeroase trasee turistice pentru drumetii si este usor accesibila. Gaura Porcarului a fost sapata aici de apa ce strabate formatiunile calcaroase din zona.

Lacul Dracului

Lacul Dracului este una dintre cele mai interesante ape statatoare ale Cheilor Nerei. Accesul se face din Sasca Montana, pe traseul cu cruce albastra. Frumusetea acestui lac este data de peisajul inedit in care se afla, inconjurat de stanci abrupte, dar si de culoarea apei de un albastru pur.

Ochiul Beiului

Ochiul Beiului este cel mai cunoscut lac al Cheilor Nerei si unul dintre cele mai importante obiective turistice de aici. Unicitatea acestui lac este data de culoarea intensa a apei, care, in functie de lumina, trece de la nuante de albastru, la verde si turcoaz. Lacul este alimentat de un izvor submers si se afla in vecinatatea Cascadei Beusnita.

Pestera Lenuta

Pestera Lenuta se afla in Muntii Aninei, pe teritoriul administrativ al localitatii Ciclova Montana, si face parte din Rezervatia Naturala Valea Ciclovei – Ilidia. Pestera este extrem de valoroasa din punct de vedere speologic, pana acum fiind cercetata pe o lungime de 98m. Accesul se face chiar din localitatea Ciclova, pe drumul marcat pana la rezervatie.

Pestera Sfanta Elena

Pestera Sfanta Elena se afla de asemenea in Rezervatia Naturala Valea Ciclovei – Ilidia, fiind accesibila pe aceeasi cale ca Pestera Lenuta. Probabil cel mai interesant punct al pesterii lungi de 142m este “fereastra” perfect rotunda sapata de apa in peretele calcaros lateral, ce poate fi vazuta din exterior.

Pestera Voinii

Pestera Voinii se afla pe versantul drept al Cheilor Nerei, in Muntii Aninei, la o altitudine de 350m. Aceasta este inclusa in diverse trasee turistice, printre care si cele marcate, ce pornesc din satul Dristie sau din Sasca Romana, si marcheaza numeroase pesteri si cascade de pe Cheile Nerei.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker