Travel

Cheile Tisitei – Istoric, impresii si atractii turistice

Cheile TisiteiCheile Tisitei reprezinta o rezervatie naturala din Muntii Vrancei. Traseul incepe din statiunea turistica Lepsa, de pe soseaua principala si se parcurge in trei zile ajungandu-se in cele din urma in satul Coza. Acest drum a fost construit in timpul celui de-al doilea razboi mondial de germani. A fost un drum feroviar si a avut ca scop usurarea accesului intre Coza si Lepsa pentru transportul de lemne. Aceste informatii nu sunt oficiale ci le-am aflat de la locuitorii din zona.

Cheile Tisitei este o rezervatie de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj). Este situata in bazinul hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja. Limitele se inscriu pe varfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor, Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare, Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului.

Vaile sunt inguste, cu o mare energie de relief, avand pe alocuri aspect de canion. Relieful prezinta zone extrem de accidentate, cu pereti aproape verticali, dar si zone cu o panta redusa, Luncile Tisitelor. Foarte spectaculoase sunt branele Tisaru, Peretele Porcului, Altarul Tisitei, Rapa Caprei, Caciulata, Culmea lui Toader, Muntele Condratu, Coza-Cristianu, Zburatura.

Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si in amestec care formeaza habitatul a numeroase specii de carnivore mari.. Se intalnesc numeroase exemplare de capra neagra colonizate din anul 1982, care pot fi observate pe brane. Iarna putem vedea numeroase urme ale vidrelor in albia Tisitei. De asemenea aici este locul de trai a ursului brun. Dintre speciile floristice importante se regasesc: floarea de colt, trandafirul de munte, izmisoara, carpenul de munte, sanzienele de munte, ciubotica ursului, papucul doamnei, barba ungurului, tulichina. Floarea de colt o putem vedea inflorita in lunile iulie-august mai ales pe Altarul Tisitei.

Impresii

Cred ca am povestit mai sus despre unicitatea acestui loc. Personal nu am facut tot traseul ci numai portiunea cea mai populata care a durat 5 ore si in capatul careia este un tunel in stanca. Peisajul este superb, am trecut pe sub cateva arcade de stanca, am admirat toate procesele produse de un rau de munte (eroiziunile malului, surpari, prabusiri) peste care s-au improvizat podulete din lemn.

Am mancat si cules mure, am vazut siroiri ale apelor subterane ce ieseau din pamant si cureau pe stanca iar la capat formau frumoase cascade in miniatura. Primava si vara este verdeata multa, aer proaspat din belsug, frumusete oriunde te uiti. In locurile unde albia raului este mai lata sunt amenzajate bancute si masute pentru cei ce vor sa ia masa sau sa se odihneasca. De asemenea mi-a placut alternanta locurilor foarte impadurite cu luminisurile in care mai puteai arunca o privire soarelui prietenos. Pe aceasta portiune pana la tunel, vara sunt mult turisti e ca un bulevard in natura pe care lumea se plimba si se incarca cu bucurie.

Tisita este mereu cand in dreapta cand in stanga si iti infrumuseteaza auzul cu susurul ei. Am vazut de asemenea si un serpisor pe drum care s-a serpuit dinamic la auzul pasilor nostri. Iarna nu am inaintat mult pe chei deoarece desi este sezonul in care ursul hiberneaza, este posibil sa intalnesti cate unul infometat si am preferat sa ne pazim. Peisajul se pastreaza special in orice anotimp. Toamna coloritul frunzelor pasteleaza drumul iar peisajul devine o pictura in fata privitorilor.

Recomandari

As recomanda oricui sa viziteze acest loc. Tinerii si batranii pot merge fara probleme o portiune a acestui drum. Plimbarea o poti face mai scurta sau mai lunga in functie de graba cu care mergi. Te poti delecta o ora intr-un singura loc. pe o roca in mijlocul raului, sa faci poze, sa mananci fructe de padure. O portiune a drumul poate fi parcursa si cu bicicleta.

Singurul dezavantaj ar fi acela ca daca vremea nefavorabila iti rezerva ploaie nu ai unde sa te adapostesti decat sub copaci. Este o singura cabanuta pe drum, deschisa dar nu foarte curata si primitoare. Drumul nu este abrupt deci poate fi parcrs cu usurinta de oricine. Dupa tunel am inteles ca vegetatia este mai inalta si mai salbatica. Pe alocuri marcajele se mai raresc deci de la acel punct incolo este bine sa aveti o harta a cheilor si eventual pe cineva care a mai facut acest traseu.

Impresii

Tot m-a impresionat. Nu pot vorbi cu admiratie numai despre un singur lucru, ci despre toate la un loc. Sunt strans legate una de alta. Linistea in care te scalzi, fosnetul frunzelor, susurul apei, ciripitul pasarelelor, floricelele si fructele de padure care iti surad din tufisuri, bucuria provocata de copii care zburda in iarba, micile albinute care zumzaie si soparlele care merg dinamic prin iarba. Esti inconjurat de munti, de copaci. Esti doar tu, natura si cerul. Poti merge mult si nu ghicesti niciodata ce este dupa stanca “aceea”. Peisajul nu este monoton ci mereu relieful iti ofera o noua priveliste, un nou lucru de care sa iti agati privirea.

Viziteaza Cheile Tisitei

Cititorilor, cei ce iubiti calatoriile si natura nu va limitati a asculta numai cuvintele mele. Cautati informatii si fotografii despre acest loc. Daca vi se starneste curiozitatea vizitati-l negresit, nu veti fi dezamagiti. In Lepsa mai sunt alte doua rezervatii naturale: Rezervatia forestiera Lepsa-Zboina si rezervatia geologica si de peisaj Cascada Putnei. Puteti sa va cazati la una din pensiunile sau la unul din hotelurile din statiunea Lepsa si apoi sa plecati in traseu itinerant la aceste obiective turistice naturale. Puteti vizita pescaria din zona, Manastirea Lepsa dar si alte zone frumoase pe care le veti descoperi singuri. Cheile Tisitei raman totusi portiunea cea mai cuceritoare si plina de sarm.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker