Travel

Cheile Turzii – Istoric, impresii si atractii turistice

Cheile TurziiRezervatia Naturala Cheile Turzii este una dintre cele mai frumoase comori din inima tarii noastre. Merita sa o descoperi intr-o plimbare in tara, alaturi de alte numeroase obiective turistice din apropiere, precum orasele Turda si Cluj-Napoca si frumoasa Salina Turda. O plimbare pe Cheile Turzii devine astfel o incursiune printre dealuri verzi si stanci abrupte, izvoare si rauri repezi.

Localizare si cateva date

Pentru a ajunge la Cheile Turzii este indicat sa urmezi drumul de acces din DN 1, la iesirea din Turda spre Alba Iulia, iar apoi sa urmezi DN 75, Turda-Campeni. Din localitatea Mihai Viteazul se va ajunge la Cheia si apoi la un drum forestier spre Cheile Turzii, moment in care poti lasa masina in urma, mai ales daca nu este echipata corespunzator pentru acces montan.

De asemenea, se poate opta si pentru ruta DN 1, Turda spre vest catre Petrestii de Jos, sau de la iesirea din orasul Turda spre Alba Iulia, din sensul giratoriu, se urmeaza marcajul cruce rosie, pe Drumul Domnilor, timp de 2 ore, pentru a ajunge pe chei.

Defileul are o lungime totala de 1650 m, iar peretii sunt inalti de 250 m. Pentru cei care ajung aici, este important de notat faptul ca rezervatia naturala are reguli stricte de vizitare, ceea ce inseamna ca nu este indicat sa te abati in afara potecilor marcate si sunt interzise activitati precum: pescuitul, vanatoarea, camparea, scaldatul si pasunatul.

De ce sa vizitezi Cheile Turzii

Cheile Turzii sunt marcate de o multime de trasee turistice pe care le poti alege pentru plimbarile tale pe jos sau cu bicicleta. In functie de cat timp ai la dispozitie si de antrenamentul pentru drumetii montane, poti alege trasee mai lungi sau mai scurte pentru a explora cheile si atractiile din interiorul lor.

Pentru o plimbare de 2-3 ore, poti alege traseul cruce rosie, cu pornire din sensul giartoriu Piata Romana din Turda, spre Dealul Hodinis si Cabana Cheile Turzii. De aici, poti alege mai departe un alt traseu, tot de 2-3 ore, urmand marcajul cu triunghi galben, spre Izvorul Popii, Valea Arienilor, Ciucas si Cascada Ciucas, unde vei desoperi si o zona perfecta pentru picnic si scaldat la iesirea din chei.

Pentru cei mai aventurosi, sunt disponibile si trasee mai lungi de 4-5 ore, precum Circuitul Crestelor Cheilor, marcat cu punct rosu si care strabate ambii versanti ai cheilor, sau Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru, marcat cu triunghi rosu, sau chiar de 10 ore, asa-numitul Drumul Secuilor, ce porneste de pe Cheile Turzii spre satul Tureni si ajunge pana in Cluj-Napoca, marcat cu banda rosie.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker