Relatii

Infidelitatea Emotionala – O Alta Forma De Tradare

infidelitatea emotionalaInfidelitatea este considerata de multi cea mai mare greseala care poate aparea la un moment dat intre doi parteneri. Ea implica minciuna, neincredere, distantare si dorinta tacita de a incerca si altceva. Infidelitatea este, insa, o notiune relativa, si asta pentru ca pentru fiecare are un alt inteles.

Cu toate astea, pentru multi dintre noi infidelitatea este probata doar atunci cand exista o dovada a unei legaturi de natura sexuala dintre partener si o alta persoana. Nu dam foarte mare importanta duratei: fie ca vorbim despre o aventura de o seara, de cateva saptamani sau chiar luni, tot ce conteaza este existenta acelui contact intim intre doi oameni.

infiUitam, insa, ca infidelitatea sau tradarea nu se rezuma doar la o legatura strict sexuala, ci depaseste uneori granite fine, privite de unii dintre noi ca fiind normale. Uneori sufletul este cel care ne joaca feste si ne impinge in ‘bratele’ unei relatii de acest gen. Si nu pentru a consuma sau satisface un instinct sexual, ci pentru a ne angaja in prietenii aparent nevinovate, ce in timp se transforma intr-o alta forma de tradare.

Probabil ai mai auzit vorbindu-se despre infidelitatea emotionala, insa ai zambit ironic la gandul ca intalnirile si confidentele fata de o persoana de sex opus nu pot constitui un pericol real pentru casnicia sau relatia ta de iubire.

Si poate ca ai dreptate, daca limitele bunului simt sunt respectate, netrecand granitele unei prietenii femeie-barbat, pe care psihologii o gasesc de cele mai multe ori cel putin ciudata.

Care sunt semnele unei infidelitati emotionale?

Pentru ca probabil te intrebi daca si tu ai cazut in aceasta capcana a unei tradari, pentru unii chiar mai importanta decat tradarea fizica, iata cateva dintre cele mai evidente semne ale unei infidelitati de natura emotionala:

 • Te intalnesti des cu o persoana de sex opus, ii faci confidente si ii impartasesti din secretele tale sau ale cuplului tau.
 • Atunci cand te simti trist si neinteles, preferi sa cauti consolare si intelegere la o alta persoana din afara cuplului, fara a incerca sa comunici mai intai cu partenerul de viata.
 • La cea mai mica problema aparuta in interiorul relatiei, tinzi sa pozezi in victima si atribui ‘amicului tau de suflet’ calitati inchipuite pe care nu le-ai gasit pana atunci la nimeni altcineva.
 • Te gandesti la cealalta persoana, ba chiar discuti si cu partenerul despre aceasta, crezand ca esti la adapostul unor reprosuri intemeiate, doar pentru ca intre voi doi nu exista si o relatie de natura sexuala.
 • Intimitatea sau compatibilitatea emotionala este mai ridicata in cadrul relatiei tale cu cealalta persoana decat cu propriul partener.
 • Pe baza amicitiei tale exagerate, apar probleme inclusiv sexuale in cuplu.
 • Incepi sa ai secrete fata de partenerul de viata.

Care pot fi cauzele unei astfel de tradari?

 • Daca in cazul tradarii fizice ne gandim intai la atractia pasionala, la nevoia de diversitate sau pur si simplu la caracterul nestatornic al unora dintre noi, atunci cand ne referim la ceea ce provoaca o infidelitate emotionala, lucrurile sunt putin mai complicate. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, aceasta legatura extraconjugala se formeaza pe baza unor lipsuri si probleme din cuplu, dar si pe fundamentul unor afinitati, pasiuni, compatibilitati aparute intre un partener al cuplului si o alta persoana.
 • Asadar, lipsa de comunicare, nevoia de a fi inteles sau placut, constientizarea tacita a iminentei unei alte iubiri, toate pot fi cauzele unei tradari emotionale. La fel de bine, insa, la baza unei astfel de infidelitati ar putea sa nu stea o cauza solida, ci pur si simplu un complex de factori si de circumstante pe care cei doi implicati nu au stiut cum sa le gestioneze la timp.

infidelitate 1

Cum afecteaza cuplul deja existent astfel de legaturi ‘amicale’ profunde?

 • Posibilitatea unei prietenii platonice si nevinovate intre un barbat si o femeie este inca un subiect controversat, la care nu s-a gasit raspuns pana acum. Cu toate astea, psihologii au convenit ca o astfel de legatura, oricat de ‘in limite’ ar fi ea, afecteaza intr-o mai mica sau mai mare masura o relatie sau casnicie, si asta pentru ca trezeste intotdeauna banuieli, intrebari si nelinisti.
 • De cele mai multe ori, persoana lasata deoparte este cea care se simte singura, instrainata, are dubii cu privire la trainicia sentimentelor partenerului, ajungand chiar sa faca greseli involuntare din cauza stresului si a acestor intrebari pe care de cele mai multe ori nici nu le poate verbaliza. Gelozia le este considerata exagerata si fara fundament, doar pentru ca nu exista o relatie sexuala exterioara cuplului, insa o casnicie sau o legatura nu este definita doar prin aceasta componenta.
 • Pe de alta parte, odata cu aparitia si dezvoltarea unei astfel de relatii paralele, echivalenta unei tradari emotionale, comunicarea intre partenerii cuplului va avea din ce in ce mai mult de suferit.

Ce ar trebui sa facem pentru a nu cadea in capcana infidelitatii emotionale?

Infidelitatea emotionala poate fi evitata doar prin cenzurarea unor reactii si prin verificarea proprie a actiunilor noastre fata de persoanele de sex opus.

Este bine sa avem amici, insa nu ar trebui sa uitam niciodata ca la locul de munca o prietenie mai stransa poate fi interpretata. Pe de alta parte, o alta modalitate ar fi sa incercam sa cladim zi de zi o legatura mai puternica cu partenerul de viata, sa ii descoperim noi si noi laturi, pentru ca doar astfel nu vom fi tentati sa ne apropiem sufleteste de altcineva.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker