Travel

Lacul Rosu – Istoric, impresii si atractii turistice

Lacul RosuLacul Rosu este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Romania, deoarece imprejurimile sunt inconjurate de legenda formarii lacului cu ape rosiatice. Numele de Lacul Rosu provine de la culoarea intunecata pe care o capata acesta, insa legenda ii mai spune si Lacul Ucigas.

Legenda Lacului Rosu

Exista mai multe legende care inconjoara acest lac, insa cea mai cunoscuta dintre ele atesta numele primit de acesta ca Lacul Ucigas. Legenda spune ca in apropiere locuia o fata deosebit de frumoasa, Estela. Ca in toate povestile de mult apuse, aceasta se indragosteste de un tanar fecior, insa cei doi nu se pot casatori, deoarece el este trimis la armata si nu se mai intoarce.

In asteptarea lui, Estela urca seara la izvorul din munte pentru apa. Acolo este vazuta de un talhar, care o indrageste imediat, o rapeste si o ascunde in munti. Fata refuza sa-i fie nevasta si implora muntii sa o apere, iar acestia ii raspund printr-o furtuna violenta, cu tunete si ploi. Furtuna a maturat totul in cale, a sfaramat stanca si fata si talharul au ramas ingopati pe fundul lacului format.

Lacul Rosu

O alta legenda spune ca pe locul in care se afla lacul se afla inainte o pajiste frumoasa, unde se instalase o stana. La venirea furtunii, ciobanii si animalele au fost surprinse acolo si nu au mai avut scapare iar numele de Lacul Rosu provine de la peisajul inspaimantator si insangerat creat de apa ramasa dupa ploaie si care a acoperit ramasitele asezarii.

Formarea Lacului Rosu

Conform studiilor geologice, formarea Lacului Rosu s-ar fi produs in anul 1838, cand, in urma unui cutremur, care a avut loc in luna ianuarie, terenul a alunecat formand astfel o inchidere pe vale. O alta posibila data de formare este in anul 1837, in urma unor furtuni puternice, masa argiloasa deplasandu-se si obturand valea. Martori ai alunecarii de teren sunt copacii pietrificati ale caror trunchiuri retezate ies la suprafata lacului.

Lacul Rosu este astazi o destinatie de vacanta indragita de numerosi turisti. Dincolo de formarea sa mai mult sau mai putin legendara, lacul este astazi o zona de agrement. Se pot face plimbari cu barca, se pot admira ratustele ce populeaza lacul si se poate lua masa la restaurantele din zona. In plus, in apropiere ai optiunea drumetiilor montane pe: Traseul Lacului Rosu, Traseul Bicaz, Traseul Varful Suhardu Mic sau Varful Suhardu Mare.

As vrea sa va prezint Lacul Rosu (Lacul Ghilcos sau Lacul Ucigas). Este cel mai mare lac natural montan din Romania. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcos. Numele acestui lac provine de la un pariu, Paraul Rosu care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier. Exista si o legenda care spune ca in urma unei surpari de terenun pastor impreuna cu turma sa de oi au fost ingropati de vii, si de aici numele de Lacul ucigas. Dar, practic lacul s a creat intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat paraul Licas, paraul Oii si paraul Rosu.

Ce anume are deosebit Lacul Rosu?

Lacul pare intunecat si amenintator, cioturile ce ies din apa lasand impresia ca o civilizatie lacustra si-a gasit sfarsitul cu numai cativa ani inainte sa treci pe acolo. Ratele de pe lac fac o galagie placuta. Iar kurtosul din zona este fenomenal.

Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata, predomina padurile de conifere in amestec cu alunul, salcia de munte, pe versantii din preajma cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte iar dintre animale vietuiesc rasul, capra neagra, lupi, cerbi si mistreti.

Recomandari

Tuturor celor care nu l-au vizitat, dar si celor care au mai trecut pe aici, copii, elevi, studenti dar si parintilor si bunicilor. Stainilor care ne viziteaza tara in concediu, dar si celor care trec prin Rominia cu afaceri. Studentilor straini, chiar si diplomatilor si oficialilor care vin in Romania cu treburi politice, lacul este de o frumusete rara si zona este foarte salbatica si ofera foarte multa liniste.

Impresii

Autenticitatea peisajului si culoarea laculului. Imprejurimile lacului au un microclimat placut, deosebit de benefic pentru tratarea starilor de convalescenta, extenuare fizica si psihica, insomnii, neurastenii. Temperatura medie multianuala este de 8 C°, peste media de 6 C° a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferita de vanturi, aerul deosebit de curat, bogat in aerosoli naturali, imprejurimile pitoresti ofera conditii excelente pentru cei ce cauta surse de regenerare rapida pe cale naturala. Incepand cu anii 1900 tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.

Viziteaza Lacul Rosu

Asa cum am mai spus Kurtosul este bestial iar ca si cazare noi ma stat la Casute Likas (este un loc mai retras chiar putin salbatic as putea spune) si daca nu prinzi aglomeratie ai putea petrece un concediu micut si foarte relaxant. Ca si drum nu imi mai aduc aminte foarte bine si oricum au trecut ceva ani de atunci (2007), se puteau schimba multe. Dar as avea un sfat pentru cei care viziteaza aceasta zona: in aval de Lacu Rosu incep Cheile Bicazului, nu le ratati.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker