Travel

Lacul Vidra – Istoric, impresii si atractii turistice

Lacul VidraAmplasat pe raul Lotru la o altitudine de 1289 metri, lacul Vidra are o suprafata de 12,4 km². Inconjurat de paduri de molid, lacul a luat nastere odata cu ridicarea Barajului Vidra, constructie care a inceput in anul 1966 si a fost finalizata in anul 1973. Pozitionat intre Muntii Lotrului, Latoritei si Capatanii, lacul este alimentat de 76 de captari de paraie colectate din bazinele Oltetului, Lotrioarei, Jietului si Gilortului.

Scurt istoric si localizare

Lacul se afla la 30 km de statiunea Voineasa in Cheile Vidra. In timp ce soseaua urca de-a lungul paraului Manaileasa, Lotrul se pierde undeva in munti, peisajul este superb, aerul este ozonat. Daca detineti un permis de pescuit, puteti sa capturati pastravi, lipani sau cleni. Pacat de taierile masive de paduri, dar sa speram ca silvicultorii se vor trezi intr-o zi si ne vor chema sa plantam puieti.

De ce sa vizitezi Lacul Vidra

Lacul Vidra este cel mai mare lac din cadrul amenajarii hidroenergetice Lotru-Ciunget. Raul Lotru este deturnat de la albia initiala si se construieste Lacul si Barajul Vidra, iar prin retele de conducte subterane acesta ajunge la hidrocentrala subterana Ciunget, apoi trece prin hidrocentrala Malaia, mai parcurge cativa kilometri pana la Bradisor, dispare din nou sub munte si reapare in apropiere de vechea albie.

Daca ajungeti pe Transalpina, trebuie sa mergeti sa vedeti si inima albastra a Parangului, Lacul Vidra.

Se povesteste ca aici au trait candva patru haiduci sau lotri: Voinea, Ciungu, Malai si Breazu. Voinea era un barbat frumos si voinic, Ciungu pierduse o mana intr-o batalie din munti, Malai era cel mai risipitor si Breazu era cunoscut ca fiind foarte iute la manie. Ei furau de la bogati si imparteau prada saracilor de pe valea raului Lotru. In peregrinarile lor au furat si inima unor frumoase fetiscane, dar nefiind ei prea statornici in iubire, fetele au cerut unei batrane din sat sa le prepare o licoare pentru a se putea marita cu lotrii. Licoarea magica trebuia turnata pe inserat in apa unde se scaldau acestia. Fetele au urmat intocmai sfatul batranei, haiducii si-au intemeiat familii pe valea Lotrului si astfel au aparut localitatile: Voineasa, Ciunget, Malaia si Brezoi.

Localnicii povestesc si despre exploatari aurifere misterioase pe Lotru. In evul mediu, locuitorii satelor din zona trebuiau sa plateasca pe langa birul obligatoriu si o parte din grauntele de aur scoase din albia Lotrului. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial ar fi existat o mina secreta de aur exploatata de fascisti, iar cand acestia s-au retras au dinamitat-o si muntele s-a pravalit peste lucratorii, prizonieri de razboi care erau acolo.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker