Fun

Lucruri pe care nu le stii despre planeta noastra

Lucruri pe care nu le stiai despre planeta pamantDesi Pamantul este casa noastra, de prea putine ori ne preocupam de lucrurile mai putin stiute legate de acesta. Ce nu stiai despre pamant?

Pamantul nu este rotund

Nu, nu sunt un membru al acelei societati care demonstreaza ca pamantul este plat. Pamantul este o sfera, dar datorita fortei gravitationale, acesta nu este un cerc perfect.

Numele “Pamant” vine de la Anglo-saxoni

Celelalte planete din sistemul nostru solar sunt denumite dupa zei greci sau romani, cu exceptia planetei noastre. Cuvantul “pamant” provine din cuvantul saxon “Erda”, care inseamna “pamant” sau “sol”. In mod ironic, planeta noastra este acoperita 71% cu apa si este singura din univers ce stim ca ar avea acest lichid pretios.

Ziua nu are 24 de ore

Din ce in ce mai multi sustinem ca nu avem destul timp sa facem toate lucrurile pe care ni le-am propus intr-o zi. Si avem dreptate. Nu avem nici macar 24 de ore. Timpul pe care i-l ia Pamantului sa se roteasca in jurul axei sale este de 23 de ore 56 minute si 4 secunde.

Pamantul a avut o planeta “geamana” numita Theia

Oamenii de stiinta cred ca nu am fost niciodata singuri in orbita noastra din jurul soarelui, ei cred ca am avut o planeta “geamana” numita Theia, care era de marimea lui Marte, la 60grade in fata sau spatele planetei noastre albastre. Cu aproximativ 4.533 miliarde ani in urma, Theia s-a prabusit pe Pamant. Cea mai mare parte din ea a fost absorbita de Pamant, iar ce a mai ramas din ea s-a combinat cu materiale de pe planeta noastra si au creat Luna. De ce cred ei asta? Deoarece cercetatorii sustin ca oricum Luna este prea mare pentru o planeta de marimea noastra si au demonstrat ca ea are izotopi metalici similari cu cei ai Pamantului.

(Aproape) perfecta orbita a Lunii

Ca tot vorbeam mai sus de Luna, un lucru este sigur: nu este facuta din branza J

Centrul lunar este la 6000 de metri de Pamant, ceea ce ar determina ca orbita sa sa fie neregulata, insa este aproape perfecta. In plus, este o coincidenta ca Soarele se intampla sa fie in acelasi timp de 400 de ori mai mare decat Luna si de 400 de ori mai departe de Pamant, ceea ce le face pe cele doua planete sa fie la aceeasi dimensiune pe cer?

Oceanele sunt neexplorate 90%

Am fost pe Luna si pe Marte, dar ghici ce? Noi abia am inceput sa exploram adancimea oceanelor noastre. De fapt, mai putin de 10% al marelui nostru albastru a fost explorat. In timp ce noi am identificat 212.906 specii marine, exista probabil 25 de milioane mai multe despre care nu stim inca. Dintr-o data, parca monstrul din Loch Ness nu pare atat de exagerat.

Cea mai scazuta temperatura: -89,2 grade Celsius

In timp ce cel mai rece loc de pe Pamant este Antartica (-73 grade C), cel mai rece punct al ei este Statia Vostok, in care senzorii au inregistrat pe 21 iulie 1983 temperatui de -89,2 grade Celsius. Asta da vara rece!

Exista locuri de pe pamant in care nu a plouat niciodata

Cel mai uscat loc de pe pamant este desertul Atacama din Chile si Peru unde exista locuri care nu au fost atinse niciodata de ploaie.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker