Travel

Manastirea Curtea de Arges – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea Curtea de ArgesDe Manastirea Curtea de Arges se leaga numeroase povesti si legende, dar nici una nu o intrece in popularitate pe Legenda mesterului Manole. Ridicata cu multa truda si sacrificiu, conform istoriei transmise prin viu grai, Manastirea Curtea de Arges este un loc spiritual important al tarii noastre si o destinatie de pelerinaj de mare valoare istorica pentru patrimoniul cultural al tarii.

“Pe Arges in gios, / Pe un mal frumos, / Negru-Voda trece / Cu tovarasi zece: / Noua mesteri mari, / Calfe si zidari / Si Manoli – zece, / Care-i si intrece”. Asa incepe Balada Mesterului Manole si povestea Manastirii Curtea de Arges. Lacasul de cult, situat in localitatea cu acelasi nume, judetul Arges, este una dintre cele mai celebre manastiri din Romania si este considerata o opera de arhitectura a tarii noastre.

Scurt istoric si localizare

Lacasul de cult se afla la 36 de kilometri de Pitesti, in localitatea Curtea de Arges, pe bulevardul Basarabilor, nr.1, fiind extrem de usor de gasit. Delimitat de Bulevardul Basarabilor si Strada lui Manole, domeniul monahal este o adevarata oaza de liniste in mijlocul orasului, iar la foarte mica distanta de acesta se afla Parcul lui Manole in care poti bea apa din Fantana lui Manole.

Manastirea Curtea de Arges a fost construita in perioada 1512-1517, la ordinul domnitorului Neagoe Basarab, care si-a dorit “o biserica de o frumusete fara seaman”. Strans legata de constructia bisericii este Legenda Mesterului Manole, doar ca povestea legendarului constructor din acea vreme nu este doar folclor. Din istoria vremii aflam ca Manole a existat, fiind un constructor armean, pe numele sau real Manoli din Niaesia, care a mai construit la ordinul lui Neagoe Basarab o moschee, facand astfel pofta Sultanului Baiazid al II-lea.

De ce sa vizitezi Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges este o opera arhitecturala de mare valoare pentru patrimoniul cultural al tarii noastre. Frumusetea manastirii, detaliile arhitecturale si decorul interior sunt unice in Romania. Pentru constructia lacasului de cult s-a folosit calcar de la Albesti si marmura adusa din arhipeleagul grecesc. O misiune grea pentru perioada secolului al XVI-lea, cand Grecia se afla sub dominatie otomana, iar conducatorii turci nu permiteau folosirea materialelor scumpe la constructia lacaselor de cult crestine, pentru a nu se ridica la inaltimea si valoarea moscheelor.

Manastirea Curtea de Arges a fost finalizata dupa 5 ani de la inceperea constructiei, iar de-a lungul timpului a trecut prin mai multe etape de restaurare. Lacasul de cult a fost pradat si avariat, transformat din constructie princiara intr-una regala, reconstruit si redat credinciosilor. In perioada 1739 si 1748, Manastirea Curtea de Arges a fost scaun episcopal.

Legenda mesterului Manole

Cea mai populara legenda legata de Manastirea Curtea de Arges este Legenda Mesterului Manole. Se spune ca domnitorul Neagoe Basarab a tocmit cei mai buni mesteri ai vremii ca sa construiasca un lacas fara seaman. Dar, ceea ce ei construiau ziua, se darama noaptea. Manole a visat ca daca-si zideste sotia in unul din ziduri, constructia va rezista. A doua zi, cand nevasta sa Ana a venit sa-i aduca de mancare, Manole a zidit-o pe latura sudica, iar noaptea, construtia nu s-a mai daramat.

Legenda Mesterului Manole nu se termina aici. Dupa finalizarea constructiei, Neagoe Basarab, impresionat de grandoarea bisericii, i-a intrebat pe mesteri daca pot construi o manastire si mai frumoasa de atat. Raspunsul acestora a fost afirmativ, iar domnitorul a poruncit sa li se ia scarile, fiind lasati pe acoperis. Mesterii au murit in incercarea de a cobori de pe acoperis. Se spune ca in locul in care a cazut mesterul Manole a iesit un izvor care reprezinta lacrimile lui.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker