Travel

Manastirea dintr-un lemn – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea dintr-un lemn

Manastirea dintr-un lemn este unul dintre cele mai valoroase si mai vechi asezaminte monahale din Romania. Situata intr-o zona impadurita, departe de tumultul si agitatia cotidiana, Manastirea dintr-un lemn este loc de refugiu si rugaciune pentru multi crestini ortodoxi. Construirea lacasului de cult este strans legata de o legenda, care a fost transmisa din generatie in generatie si poarta un sambure de adevar.

Localizare

Manastirea dintr-un lemn se afla in judetul Valcea, pe Valea Otasaului, in comuna Francesti, la 25 de kilometri de municipiul Ramnicu Valcea. Lacasul de cult este situat in afara drumurilor nationale, iar soseaua care te va duce spre asezamantul monahal serpuieste printr-un cadru natural de poveste, cu peisaje rurale deosebite. Ca sa ajungi la Manastirea dintr-un lemn, indiferent din care parte a tarii vii, trebuie sa ajungi mai intai in localitatea Babeni. De aici, Drumul Judetean 646 te va duce la Francesti, iar din comuna coteste pe DJ646B, iar soseaua te va conduce la destinatie.

De ce sa vizitezi Manastirea dintr-un lemn

Manastirea dintr-un lemn apare pentru prima data in inscrisurile oficiale in aprilie 1635, fiind consemnata de diaconul Paul de Alep. In jurnalul sau, Paul de Alep relateaza si legenda aparitiei lacasului de cult, potrivit careia, manastirea a fost construita din trunchiul unui singur stejar, in scorbura caruia a fost gasita o icoana a Maicii Domnului.

Legenda spune ca un calugar a gasit intr-o scorbura a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Povestea transmisa din generatie in generatie mai spune ca acesta a auzit o voce care l-a indemnat sa construiasca in acel loc o biserica din acel stejar secular. Biserica a fost ridicata in cinstea Icoanei gasite a Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii, o icoana de dimensiuni impresionante, 1,5 m inaltime cu 1 m latime.

Legenda construirii lacasului de cult a fost transmisa din generatie in generatie si exista mai multe variante in care este povestita. De-a lungul timpului, carturarii, fetele bisericesti si istoricii vremii confirma adevarul din spatele legendei. Mai mult decat atat, existenta stejarilor seculari in aceasta zona, precum si a icoanei, sunt dovezi de necontestat ale adevarului din spatele legendei. Manastirea dintr-un lemn a fost construita din barne groase, care se imbinau in coada de randunica si adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

La mijlocul secolul al XVII-lea, langa bisericuta de lemn a fost ridicata o biserica din piatra. Amplasamentul lacasului de cult a fost mutat de-a lungul secolelor. Manastirea dintr-un lemn a fost modificata si restaurata de cel putin noua ori, din momentul ctitoriei sale si pana in prezent. Cu toate acestea, lacasul de cult si-a pastrat harul, fiind un loc de rugaciune spre care se indreapta numerosi crestini.

Manastirea dintr-un lemn este situata in Depresiunea Horezu, o zona de o mare incarcatura spirituala si considerata leaganul spiritualitatii din sudul tarii. In aceasta zona se afla si alte lacase de cult importante, precum Manastirile Hurezi, Bistrita, Govora sau Surpatele.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker