Travel

Manastirea Negru Voda – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea Negru VodaImportant centru monastic, istoric si cultural Manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215 de catre Radu Negru Voievod. Al doilea ctitor al manastirii si care a refacut din temelii lacasul a fost Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti. Acesta a transformat vechea biserica intr-o manastire de calugari, prin hrisovul din august 1647, in acelasi an fiind ridicat si Turnul clopotnitei, inalt de 35 metri si avand destinatia de poarta si fortificatie cu caracter militar.

Localizare

In anul 1832, biserica este reconstruita pentru a treia oara sub obladuirea domnitorului Grigore Ghica. Manastirea Negru Voda se afla la marginea orasului Campulung-Muscel, la iesirea spre Pitesti, pe strada Negru Voda, numarul 64.

De ce sa vizitezi Manastirea Negru Voda

La Manastirea Negru Voda a existat o scoala de copisti, iar manuscrisele acestora aveau scrieri caligrafice cu frontispicii si miniaturi colorate. Tot aici se pastreaza cea mai veche lespede de mormant voievodal, scrisa in limba slavona. Complexul monastic cuprinde Turnul clopotnita, Paraclisul domnesc, Casa domneasca si anexa acesteia, Casa egumeneasca, Biserica bolnita si chiliile.

Turnul clopotnita este unul din cele mai inalte turnuri din Romania, are un gang boltit si porti masive din stejar, o latime de 10 metri si forma patrata.

Casa domneasca a fost ridicata de domnitorul Matei Basarab in secolul al XVII-lea, aici a functionat prima tiparnita din Tara Romaneasca si a fost tiparita prima carte in limba romana „Invataturi preste toate zilele”.

Casa egumeneasca a fost ridicata in trei etape: prima intre secolele XVII-XVIII, a doua in 1712 cand s-a adaugat un etaj, ultima modificare fiind in stil brancovenesc in anul 1745.

Biserica bolnita are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, a fost zidita de descendentii familiei Brancovenesti in anul 1718 si adaposteste o valoroasa pictura realizata de Gheorghe Tattarascu in anul 1856.

Din ansamblul monastic Negru Voda a mai facut parte si marele han al manastirii, care a fost construit in anul 1647. Acesta avea pravalii la parter si odai pentru calatori la etaj si a functionat pana in anul 1746.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker