Travel

Manastirea Polovragi – Istoric, impresii si atractii turistice

Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi este unul dintre aceste locuri. Localizata intr-un decor de poveste, este destinatia ideala pentru o evadare in weekend in tara, pentru cei care doresc sa se ascunda de zgomotul orasului si vor sa exploreze o regiune naturala bogata, cu monumente si atractii pe masura.

De la cele mai vechi manastiri din Romania, la faimoasele biserici de lemn din Maramures, tara noastra este deosebit de bogata in lacasuri de cult. Acestea au cucerit atentia domnitorilor din vechi timpuri, a credinciosilor porniti in cautarea unor locuri perfecte de pelerinaj, iar astazi sunt si o oaza de liniste si relaxare pentru turisti.

Localizare si scurt istoric

Aflata in localitatea cu acelasi nume din judetul Gorj, Manastirea Polovragi este inconjurata de peisajul exceptional de la poalele muntelui, in apropiere de nu mai putin cunoscuta Pestera Polovragi. Construita in stil bizantin, a fost sfiintita in anul 1505. Ctitoria acesteia a fost insa una continua, ultimele modificari fiind aduse, sub indrumarea lui Constantin Brancoveanu, asupra picturilor interioare de o frumusete rara, dar si asupra ridicarii clopotnitei din poarta sudica, pe unde se face si intrarea.

De ce sa vizitezi Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi poarta hramul Adormirii Maicii Domnului si este un monument de cult extrem de vechi. Importanta sa istorica si culturala este atestata si prin clasarea ca monument istoric. Inca de la inceput, locatia farmeca ochiul privitorului prin poarta de acces: atent sculptata in lemn, alaturi de care se afla o troita din lemn.

Catapeteasma din lemn de tei este un alt punct demn de admiratie al manastirii, fiind o reprezentare originala a stilului vechii sculpturi romanesti, cu numeroase ornamente si flori. Manastirea adaposteste si o colectie muzeala de icoane pe sticla si lemn, dar si un depozit de carti vechi in romana, slavona si greaca.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker