Travel

Obiective Turistice Alba Iulia – Ce sa vizitam

Alba Iulia

Una dintre cele mai vechi si interesante orase din Romania, Alba Iulia debordeaza de istorie. Fosta capitala a Transilvaniei si locul unde s-a semnat actul de Unire al Principatelor Romane, Alba Iulia surprinde nu doar cu monumentele istorice si arhitectura de neegalat, ci si cu o atmosfera relaxata si primitoare.

Cetatea Alba Carolina

Traseul celor trei fortificatii ii duce pe vizitatori intr-o excursie in timp de-a lungul a doua mii de ani de istorie. Traseul trece pe langa trei fortificatii din epoci diferite, dar care au fost ridicate in aceeasi locatie. Desi in prezent este cunoscuta drept Cetatea Alba Carolina, in aceasta zona se afla Castrul Roman Apulum, Cetatea Medievala Balgrad si Cetatea Alba Carolina. Acest loc este un adevarat muzeu in aer liber impanzit cu monumente si cladiri istorice, fiind sufletul orasului Alba Iulia.

Cetatea Carolina

Schimbul de garda

Pasionatii de istorie pot vizita celula lui Horia, Closca si Crisan si locul in care primii doi au fost trasi pe roata, in timp ce iubitorii de arhitectura nu ar trebui sa rateze ocazia de a admira toate cele sapte porti ale cetatii. Totusi, principala atractie este ceremonialul schimbului de garda. In fiecare zi, la pranz, are loc o procesiune in care soldati, imbracati in uniforme identice cu cele purtate de armata austriaca medievala, trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman.

Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail

Cea mai veche, dar si cea mai… lunga catedrala din Romania, Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail are o istorie aproape la fel de tumultoasa precum restul cetatii. Datand din secolul al XIII-lea, biserica in stil romanic a fost construita in totalitate din blocuri de piatra cioplita, din ruinele fostului castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina, aflat in apropiere. In nava laterala de sud a catedralei se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara.

Alba Iulia Catedrala

Muzeul National al Unirii

Daca strazile pietruite ale cetatii nu te-au inspirat suficient, atunci fa o vizita la Muzeul National al Unirii. Institutia functioneaza in doua cladiri – Cladirea Babilon, un superb edificiu in stil romantic, de la mijlocul secolului al XIX-lea, si Sala Unirii, locul unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Vasta colectie a muzeului cuprinde artefacte din perioada preistorica si pana la cea medievala. De asemenea, vizitatorii pot admira fotografii si documente de la Revolutia din 1848 si, bineinteles, de la Unirea de la 1 Decembrie 1918.

MUZEUL NATIONAL AL UNIRII 1

Catedrala Incoronarii

Una dintre cele mai importante catedrale ortodoxe din Romania, Catedrala Incoronarii a fost finalizata in septembrie 1922. Doar cateva saptamani mai tarziu, aici a avut loc ceremonia de incoronare a regelui Ferdinand si a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Realizata in stil bizantin, cu elemente populare romanesti, catedrala are si un turn-clopotnita inalt de 58 de metri.

Alba Iulia

Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum este una dintre cele mai valoaroase din tara, gazduind peste 55.000 de carti si peste 1.200 de manuscrise. Fiind numita dupa episcopul Ignatius Batthyani, care a fondat institutia in cladirea unei foste biserici trinitariene din secolul XVIII-lea, biblioteca adaposteste si un observator astronomic. De fapt, meridianul Greenwich trece prin amplasamentul acestui observator. Biblioteca este o atractie ideala pentru cei care vor sa petreaca cateva clipe de liniste admirand unele dintre cele mai vechi volume din Romania.

BIBLIOTECA BATTHYANEUM

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker