Travel

Obiective Turistice Baia Mare – Ce sa vizitam

Obiective Turistice Baia MareBaia Mare este principalul loc ca obiective turistice si oras din Maramures cu o istorie ce incepe inca din Evul Mediu. Fost centru industrial, Baia Mare a cunoscut o dezvoltare importanta datorita activitatilor miniere specifice zonei.

Desi nu este un oras amplu, orasul isi incanta vizitatorii cu o serie de obiective turistice interesante. Asa ca noi iti oferim 5 atractii turistice pentru care ar trebui sa treci Baia Mare pe lista zonelor turistice din Romania pe care trebuie sa le vizitezi cel putin o data.

Top locuri de vizitat si obiective turistice Baia Mare

Turnul Stefan

Istoria orasului este strans legata de familia lui Iancu de Hunedoara. In secolul al XV-lea, domnitorul a primit in proprietate intreaga regiune si a decis sa ridice in oras o biserica cu hramul Sfantului Stefan. Din acea cladire astazi a mai ramas doar un turn clopotnita, care a devenit un adevarat simbol al orasului si unul dintre cele mai apreciate obiective turistice.

Turnul Stefan dupa cum este cunoscut, se afla in apropiere de centrul medieval al orasului si este una dintre cele mai vechi cladiri din oras. De asemenea, este si locul perfect de unde poti admira intregul oras. Turnul inalt de 45 de metri ofera panorame superbe.

Muzeul de Mineralogie

Muzeul de MineralogieCu o istorie strans legata de activitatile de minerit, nu este de mirare ca Baia Mare se mandreste cu singurul muzeu de mineralogie din Romania. Acest muzeu cuprinde peste 16.000 de esantioane minerale, multe dintre ele fiind rare sau chiar unicat.

Toate esantioanele provin din zacamintele proprii, Muzeul de Mineralogie fiind si cel mai mare muzeu regional din Europa. Tot aici vei putea admira diferite roci, fosile si alte artefacte, ce ofera o imagine completa asupra caracteristicilor geologice ale zonei.

Turnul Macelarilor

Aflat in Piata Izvoarelor din Baia Mare, Turnul Macelarilor este ultimul ramas din cele sapte turnuri medievale din vechea fortificatie a orasului. Construit in secolul al XV-lea, acest bastion este cunoscut si sub numele de Turnul Munitiilor pentru ca aici se depozitau armele si praful de pusca in acea perioada.

De asemenea, breasla macelarilor, cea mai puternica din Baia Mare, avea datoria de a folosi acest turn in cazul unui atac. De aceasta cladire sobra se leaga o serie de legende. Cea mai populara spune ca de aici s-a tras glontul care l-a omorat pe haiducul Pintea Viteazul.

Piata Libertatii

Baia Mare se mandreste si cu o serie de cladiri vechi si atractii turistice, de o frumusete rara. Centrul istoric al orasului se afla in Piata Libertatii, unde poti admira peste 20 de edificii medievale gotice. Piata Libertatii a fost centrul acestui oras inca din Evul Mediu, cand purta numele de Circulus flori. Aici s-au construit principalele cladiri din cetate, multe dintre aceste locuri de vizitat unice dainuind pana in ziua de azi.

Printre cele mai interesante locuri de vizitat si obiective turistice se numara si Casa Elisabeta, construita de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea, ca parte vechiului castel medieval. La fel de interesant este si Hanul Vulturul Negru, ce dateaza din secolul al XVIII-lea si care de-a lungul timpului a fost si cladirea primariei, dar si a judecatoriei. Piata Libertatii si stradutele din jur sunt un adevarat muzeu in aer liber asa ca asigura-te ca ai suficient timp pentru a te plimba in liniste pe aleile cochete.

Planetariul si Observatorul Astronomic

Planetariul si Observatorul AstronomicCel mai interesant dintre aceste obiective turistice din Baia Mare este fara indoiala Planetariul. Acesta este prima institutie de acest fel din Romania si unica in partea de nord a tarii. Infiintat in 1969, recent Planetariul a fost modernizat cu echipamente de ultima generatie oferind astfel o experienta de neuitat pasionatilor de astronomie.

Aici curiosii pot admira o simularea unui cer instelat cu peste 7.000 de stele, instalata pe cupola uriasa a planetariului, dar si diferite prezentari, simulari, expozitii si demonstratii a unor evenimente astronomice importante. Planetariul din Baia Mare poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 9 si 15, pretul unui bilet intreg fiind de 8 lei.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker