Travel

Obiective Turistice Oradea – Ce sa vizitam

oradeaUnul dintre cele mai vechi orase din Romania, Oradea este o destinatie minunata pentru un city break relaxant. Cu o multime de cladiri superbe si o atmosfera linistita, Oradea este un adevarat muzeu in aer liber si o destinatie ideala pentru cei pasionati de arhitectura. Daca inca nu te-am convins cat de interesant este acest oras, iti prezentam cinci motive pentru care trebuie sa vizitezi Oradea.

Top locuri de vizitat si obiective turistice Oradea

Cetatea Oradea

Una dintre cele mai vechi si faimoase cladiri din acest oras este Cetatea Oradea. Cu o vechime de aproape o mie de ani, acest monument istoric a rezistat de-a lungul timpului, astfel incat este functional si in ziua de azi. Realizata in stil baroc si renascentist, fortificatia a trecut prin trei perioade importante de dezvoltare. Daca initial a fost doar o manastire fortificata, ridicata in secolul al XI-lea, cinci sute de ani mai tarziu, Cetatea Oradea a fost extinsa devenind singura fortificatie de tip bastionar italian, cu bastioane de tip pana, din Europa de Est.

Cetatea OradeaCu o istorie atat de lunga si bogata, Cetatea Oradea a fost si subiectul a o serie de legende. Localnicii spun ca Regele Ladislau I al Ungariei a adormit intr-o poiana pe malul Crisului Repede. In vis i-au aparut doi ingeri care i-au spus sa ridice in acel loc o manastirea fortificata. In scurt timp lacasul de cult a devenit cetate, dezvoltandu-se astfel unul dintre cele mai importante orase din Europa medievala.

Palatul Vulturului Negru

Arhitectura eclectica a Oradiei, ce cuprinde o multime de cladiri in stil baroc, clasic si secession, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din intreg orasul. Majoritatea acestor cladiri superbe se afla chiar in centrul urbei, in apropiere de Piata Unirii, iar printre cele mai interesante este cu siguranta Palatul Vulturului Negru.

Palatul Vulturul NegruRidicata la inceputul secolului trecut, aceasta cladire este una dintre cele mai mari realizata in stil secession din Transilvania. Format din doua corpuri principale, inegale si asimetrice, legate printr-un pasaj acoperit cu sticla, Palatul Vulturului Negru este usor de recunoscut gratie fatadei sale bogat decorata. Numele acestui palat vine de la vitraliul cu un vultur negru care se afla pe exteriorul pasajului si care a fost realizat in 1909.

Biserica Ortodoxa cu Luna

Tot in Piata Unirii din Oradea turistii vor putea descoperi o biserica pe cat de frumoasa, pe atat de interesanta. Biserica Ortodoxa cu Luna, finalizata la inceputul secolului al XIX-lea, este cunoscuta pentru mecanismul din turn, instalat in 1793. Acest orologiu are o sfera jumatatea aurie, jumatatea neagra, care se afla in continua miscare, reproducand astfel fazele lunii. Datorita acestui orologiu, biserica care are hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost supranumita ”Biserica cu Luna”.

biserica cu lunaLacasul de cult, realizat in stil baroc, se mandreste si cu un interior frumos decorat. Notabil este portretul lui Horea, despre care se spune ca este singura reproducere autentica a fizionomiei acestuia. In prezent, in biserica se afla o copie a tabloului, originalul fiind in muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea.

Piata Ferdinand

Desi Piata Unirii este considerata centrul orasului Oradea, Piata Ferdinand, aflata in apropiere, se mandreste cu unele dintre cele mai interesante cladiri secession. Teatrul de Stat domina cu stilul sau eclectic intreaga piata inca din 1900. Intrarea impresionanta a cladirii flancata de doua statui – Comedia si Tragedia, este frumos decorata cu elemente rococo si neoclasice. In apropiere de teatru se afla un alt edificiu minunat – Cladirea Bazarului, ce dateaza din acelasi an. Aceasta cladire masiva realizata in stil renascentist se mandreste cu un timpan inalt pe care se afla statuia unui inger cu un scut in brate pe care apare stema orasului.Piata Ferdinand

Teatrul de Stat Oradea

Tot in Piata Ferdinand, turistii mai pot admira Palatul Levay, Hotelul Transilvania, cu o multime de elemente secession, sau Hotelul Astoria, care in secolul trecut era locul de intalnire preferat al poetilor vremii. In apropierea pietei se afla doua dintre cele mai frumoase cladiri din Oradea – Casele Adorjan. Realizate in 1903 respectiv 1905, cele doua edificii se mandresc cu fatade bogat decorate, in stil secession.

Teatrul de stat

Palatul Episcopiei Greco-catolice

O alta cladire impresionanta din Oradea este Palatul Episcopal. Aflata in Piata Unirii, aceasta cladire rosiatica ce dateaza din 1905 este usor de recunoscut gratie fatadei colorate si a turnului ce domina peisajul pietei. Frontispiciul cladirii este asimetric si bogat decorat cu elemente neogotice. La fel ca majoritatea cladirilor ridicate in secolul trecut in Oradea, Palatul Episcopal este o combinatie eleganta si eclectica de elemente clasice, bizantine si romanice.Palatul Episcopal

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker