Travel

Obiective Turistice Timisoara – Ce sa vizitam

Timisoara

  Timisoara, cea mai mare localitate din vestul Romaniei este un oras al premierelor, un loc unde istoria se imbina cu noul si diversitatea culturala, dar si o destinatie culturala de exceptie. Oferta turistica a Timisoarei este vasta si acopera aproape in totalitate gama de interese a iubitorilor de calatorii si a turistilor pasionati de peisajul urban. De la evenimente culturale, la expozitii de arta urbana si de la patrimoniu arhitectural la locuri care sunt adevarate oaze de verdeata si liniste, se poate spune ca Timisoara le are pe toate.

Sa treci Timisoara pe lista ta cu destinatii de calatorie este o alegere extraordinar de buna. Marele municipiu din vestul tarii ofera vizitatorilor atractii turistice demne de un oras european. Orasul de pe malul Begai are o istorie care coboara pana in cele mai vechi timpuri, iar de-a lungul secolelor a inregistrat numeroase premiere tehnice si culturale. Tot aici este si locul in care s-a scris cel mai important capitol din istoria contemporana a tarii noastre. Descopera principalele atractii turistice din orasul de pe Bega si 5 motive pentru care sa vizitezi Timisoara.

Centrul si Piata Victoriei

Cel mai important loc din Timisoara este Piata Victoriei. Situata in centrul orasului, Piata Victoriei este locul in care s-a nascut Revolutia din 1989. Pe fatadele cladirilor istorice construite la inceputul secolului XX inca se mai pot vedea urmele gloantelor trase in timpul evenimentelor sangeroase din decembrie 1989. Piata Victoriei este strajuita de Catedrala Mitropolitana, cea mai inalta biserica din Romania la ora actuala, iar la polul opus se inalta cladirea Operei care adaposteste patru institutii de cultura. De precizat si faptul ca, in 1953, Timisoara devine singurul oras din Europa cu trei teatre de stat, in trei limbi: romana, germana si maghiara.

Piata Victoriei Timisoara
.

Centrul Timisoarei este flancat din lateral de renumita promenada “Corso” si promenada opusa cunoscuta sub numele de “Surogat”. Corso a fost locul de plimbare a inaltei societati timisorene, la inceputul anilor 1900. Tot in aceasta perioada au fost construite si cladirile impresionante de aici. Palatul Neuhausz, Palatul Hilt & Vogel, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach si ultima care incheie sirul cladirilor grandioase de pe Corso, Palatul Szechenyi, impresioneaza prin detaliile arhitecturale si frumusetea lor. Pe partea opusa, “Surogat” era locul de promenada pentru tinerii si muncitorii din trecut. Acum, cele doua promenade se completeaza perfect si impreuna constituie unul dintre locurile preferate de plimbare ale timisorenilor.

Piata Unirii si zona adiacenta

Piata Unirii din Timisoara este cea mai veche din oras. Amenajata in stil baroc, Piata Unirii a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare, iar majoritatea cladirilor au fost refacute, afisand acum un aspect proaspat si frumos la vedere. Dezvoltarea Pietei Unirii este strans legata de istoria orasului si de scoaterea Timisoarei de sub dominatia otomana, de catre generalul Eugen De Savoya, la inceputul secolului al XVIII-lea. Tot in aceasta perioada a inceput si reamanajarea teritoriului.

Piata Unirii

De-a lungul istoriei, in Piata Unirii au fost ridicate cladiri impresionante, dintre care amintim Domul Catolic, Palatul Baroc, Casa cu Lei, Casa Bruck, Casa Prenner si multe alte constructii deosebite. Din Piata Unirii se desprind inspre zona centrala numeroase stradute inguste, cu cladiri istorice de o frumusete iesita din comun. La parterul acestora, perfect integrate in peisajul istoric, sunt cafenele, baruri, pub-uri si magazine. Aceast cartier central al Timisoarei a capatat recent statutul de zona pietonala, ceea ce il face un loc pentru plimbare deosebit si care merita sa fie descoperit la pas.

Malul raului Bega

Timisoara este strabatuta de raul Bega. Desi micut, dar recent curatat de toate aluviunile aduse de apa in ultima jumatate de secol, acest rau ofera Timisoarei un farmec aparte. Malurile sale sunt strabatute de alei numai bune pentru plimbari in zilele insorite si piste de biciclete, iar la tot pasul intalnesti terase, bancute si locuri de relaxare. Din loc in loc, podurile care traverseaza Bega ofera imagini de ansamblu colorate asupra acestui curs de apa. Pe malul Begai se intind si cele mai frumoase parcuri din municipiul Timisoara.

Raul Bega

Muzeele si galeriile

Orasul de pe Bega este al treilea centru cultural al tarii, dupa Bucuresti si Iasi. Timisoara se poate mandri cu o suita de obiective culturale si muzee importante. Muzeul de Arta, Muzeul Satului Banatean, unde te simti ca la tara in inima orasului, Memorialul Revolutiei, galeriile de arta deschise in spatiile reabilitate ale vechiului Bastion sunt suficiente argumente pentru a alege Timisoara ca destinatie culturala. La acestea se adauga obiectivele turistice industriale Fabrica de Bere, Fostul Abator Orasenesc sau Fabrica de Tigarete.

Timisoara

Timisoara, orasul premierelor

Spuneam la inceputul articolului ca Timisoara este renumita ca fiind un oras al premierelor. In primul rand, fiind situata intr-o zona mlastinoasa, dezvoltarea Timisoarei nu ar fi fost posibila fara cunostinte temeinice in domeniul hidrografic. In 1732, sunt finalizate lucrarile de constructie ale canalului Bega, primul navigabil din Romania. Fabrica de Bere din Timisoara a fost prima din tara, construita in 1718, iar cartierul Fabric este cea mai veche zona industriala din Romania.

Lista premierelor Timisoarei este lunga. Dintre cele mai importante amintim faptul ca Timisoara a fost primul oras al Imperiului Habsburgic cu strazile iluminate, primul oras din tara conectat la sistemul feroviar din Europa, primul oras cu trafic fluvial de marfa si pasageri si primul oras de pe continent cu iluminat stradal electric.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker