Travel

Pestera Bolii – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera BoliiCand spui Petrosani, gandurile iti fug la un oras minier, cenusiu, situat la poale de munte si cu un potential turistic usor discutabil. Insa, localitatea din sud-vestul judetului Hunedoara, considerata capitala Vaii Jiului are mult mai multe de oferit din punct de vedere turistic. Atractiile pentru vizitatori sunt multiple, de la muzee, domenii schiabile, un peisaj montan deosebit, cetati si situri arheologice. Dintre toate aceste obiective turistice, a iesit din anonimat in ultimii ani Pestera Bolii, un loc de poveste ascuns in maruntaiele muntelui, care te intampina cu un peisaj speologic ravisant si legende captivante.

Localizare

Notorietatea Pesterii Bolii din apropiere de Petrosani a inceput sa creasca in ultimii ani, gratie unui grup de voluntari care au reusit sa amenajeze turistic galeriile grotei din subteran si au pus la punct o agenda culturala deosebita. Pestera Bolii se afla la doar 5 kilometri de municipiul Petrosani, in comuna Banita, si ca sa ajungi in zona, in functie de directia din care vii, trebuie sa strabati Defileul Jiului, sau sa te bucuri de calatoria pe DN68, recent reabilitat si drept ca in palma. Cand ai ajuns in apropiere de capitala Vaii Jiului, iar indicatoarele iti semnaleaza ca te afli in comuna Baita, vireaza dreapta, iar soseaua te va duce la Pestera Bolii.

De ce sa vizitezi Pestera Bolii

Pesterea Bolii se afla la imbinarea Masivului Retezat cu Muntii Sebesului si vei sti ca ai ajuns la destinatie in momentul in care vei vedea apele limpezi ale raului Jupaneasa inghitite de colosul de calcar. Cavitatea din subteran are dimensiuni impresionante, galeriile si salile sale fiind extrem de inalte si largi. De la un capat la celalalt, pestera este strabatuta de cursul de apa al raului, iar turistii au la dispozitie poduri si podete pentru a explora galeriile.

Pestera Bolii ofera un spectacol de lumina si culoare impresionant. Lasata in paragina si tinuta departe de vizitatori timp de zeci de ani, Pestera Bolii a fost resuscitata recent din punct de vedere turistic. Galeriile au fost iluminate, iar acum turistii pot admira in voie decorul de pe peretii grotei. Desenele rupestre care seamana izbitor cu cele cu cele de la Lascaux sau Altamira, decoreaza peretii de calcar inca din perioada prolifica a cinematografiei romanesti. Pestera Bolii a fost folosita drept platou de filmarii in urma cu ani buni.

Spre deosebire de alte pesteri de notorietate din tara, Pestera Bolii nu se poate mandri cu o fauna deosebita, nefiind populata de colonii de lilieci sau alte vietuitoare, si nici la capitolul stalactide si stalagmite nu se remarca. Pestera iese in evidenta din alt punct de vedere, cel al acusticii fantastice si al dimensiunilor grandioase. Acordurile muzicii bizantine sau concertele de muzica clasica si colinde suna extrem de bine pe scena din subteran, iar Pestera Bolii gazduieste periodic astfel de evenimente.

Legendele Pesterii Bolii

De cotloanele misterioase din subteran se leaga numeroase legende si povesti. Oamenii locului povestesc ca Pestera Bolii ascunde comori blestemate, ascunse acolo de pe vremea dacilor. Legendele vorbesc despre numerosi localnici plecati in cautarea acestora si care nu au mai facut cale intoarsa, pierzandu-se prin pasajele secrete ale pesterii. Atrasi de comoara, oamenii nu au mai avut scapare.

Alte povesti din mosi stramosi vorbesc despre o domnita care se numea Jupaneasa si care era stapana peste teritoriul in care se afla si pestera. Jupaneasa s-a indragostit nebuneste de un tanar, dar ibovnicul ei a fost chemat la lupta. Tanara cobora adesea in pestera ca sa se roage la icoana Fecioarei Maria ca sa-i arate calea care duce spre iubitul ei. Rugandu-se prea insistent, Fecioara Maria i-a indeplinit dorinta de a pleca pe urmele iubitului, transformand-o intr-un paraias cu unde cristaline, numit de atunci Jupaneasa.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker