Travel

Pestera Ghetarului Focul Viu – Istoric, impresii si atractii turistice

pestera focul viuPestera Focul Viu adaposteste 25000 metri cubi de gheata fosila, fiind al treilea ghetar ca marime dupa cei de la Scarisoara si Bortig. Intervalul orar in care locul devine spectaculos este intre orele 13.30 si 14.30 cand razele soarelui patrund in pestera. O alta recomandare este sa va imbracati cu haine groase deoarece in pestera este foarte frig.

Scurt istoric si localizare

La Pestera Focul Viu ajungeti daca mergeti pe DN 76 Oradea-Deva, iar la Sudrigiu urmati indicatoarele spre Padis. Pestera este situata in Muntii Bihorului, la o inaltime de 1165 metri in apropiere de Varful Piatra Galbenii, la 5 km de baza turistica Padis. Accesul se face cu masina pe drumul forestier Balaleasa – Valea Seaca, apoi pe jos sau cu bicicleta inca 2 km urmand marcajul cu banda rosie.

De ce sa vizitezi Pestera Ghetarul Focul Viu

Pestera este formata din doua sali: Sala Mica si Sala Mare. Intrarea in interior se face pe o scara din lemn. Sala Mare, care adaposteste impresionantul ghetar, are lungimea de 68 metri si inaltimea de 46 metri. In tavanul salii exista o fereastra prin care intra lumina soarelui si prin care au cazut si au fost prinse in ghetar trunchiuri de copaci, astfel gheata are diverse culori si forme. In celalalt capat al Salii Mari se pot vedea diverse stalagmite. Lumina amiezii care intra prin tavan si cade pe acestea dau impresia de jocul unor flacari de unde si denumirea Pestera Focul Viu.

In partea dreapta exista o crevasa foarte adanca care poate fi coborata doar cu ajutorul scarilor speologice. Pestera se continua cu Sala Mica unde pot fi admirate alte formatiuni de stalagmite. Explicatia existentei blocului de gheata in pestera este data de faptul ca fereastra din tavan favorizeaza acumularea aerului rece, iar lipsa ventilarii mentine aerul rece captiv.

Se povesteste ca in trecut in aceasta zona locuia o familie de uriasi pe care Regele Decebal a desemnat-o sa pazeasca aurul ascuns in pestera. Intr-o zi niste hoti au vrut sa fure comoara si l-au ademenit pe mezinul familiei cu mancare otravita. Baiatul a murit, dar si hotii au fost striviti de bolovanii care au cazut peste ei cand au intrat in pestera. Suparat ca si-a pierdut copilul, batranul urias a inceput sa rascoleasca pamantul si asa s-au format vaile, dealurile si pesterile din zona.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker