Travel

Pestera Ialomicioarei – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera IalomicioareiTi-e dor de o drumetie in inima muntelui, de locuri salbatice si pitoresti, dar in acelasi timp te afli in cautarea aventurii? Hai cu noi la Pestera Ialomicioarei! O “vagauna” ascunsa in inima Masivului Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Pesterii de pe Valea Ialomitei. Situata la o altitudine de peste 1.500 de metri, Pestera Ialomicioarei apare pentru prima data in documentele oficiale la finele secolului al XVIII-lea, dar este un loc de care se leaga numeroase legende locale si evenimente istorice.

Cum ajungi la Pestera Ialomicioarei?

Daca ai trecut Pestera Ialomicioarei pe lista ta cu destinatii de calatorie si ai hotarat sa pleci in drumetie spre acest obiectiv turistic, nu uita acasa o haina groasa, iar inainte sa pornesti la drum nu iti strica sa cunosti cateva informatii despre traseul pe care il vei parcurge. Exista mai multe variante de a ajunge la Pestera Ialomicioarei. Prima dintre ele este telecabina, fie ca vorbim despre cea din Busteni, cea din Sinaia, sau de telescaunul din zona Babele. De aici, potecile vor serpui prin zona muntoasa pana la gura pesterii.

O alta varianta presupune o calatorie cu masina pe Valea Ialomitei, dar fii pregatit sa strabati un drum forestier de cativa zeci de kilometri pana la Padina, iar daca esti un amator al drumetiilor montane si dispui de echipament adecvat, afla ca exista si trasee care strabat culoarul Rucar – Bran, urca pe crestele Varfurilor Ilie si Tatarul pana la Padina si apoi Pestera Ialomicioarei.

Pestera Ialomicioarei interior

O pestera, mai multe grote

Odata ce ai ajuns la destinatie, pregateste-te sa intri in “maruntaiele” muntelui. Chiar de la intrare vei ajunge in prima grota a pesterii, Grota Mihnea-Voda, o incapere spatioasa si luminata de razele soarelui. Inainte de 1924, prin aceasta incapere a pesterii inca mai curgea raul care strabatea intreaga excavatie. Urmeaza apoi Pasajul care iti va conduce pasii pana la Grota lui Decebal, o caverna din care se desprind mai multe galerii.

Grota Sfanta Maria, denumire pe care a primit-o datorita asemanarii unei stalagmite cu statuia Sfintei Maria, este situata in stanga, iar accesul in acest loc se face trecand peste un prag de bolovani alunecosi. Daca ai resit sa ajungi pana aici, te asteapta mai departe locul “La Raspantie”, iar drumul care se bifurca, te duce catre grota Ursilor, un loc in care au fost descoperite oseminte ale ursilor de caverna ce populau padurile de munte in urma cu 2.500 de ani.

Imprejurimi care te vor cuceri

In speranta ca nu ai obosit inca, Pestera Ialomicioarei mai are multe sa iti arate. Drumurile care serpuiesc prin adancul muntelui te vor purta spre Fundul Pesterii si Galeria Apelor, iar traseul accesibil se va incheia la Altar. Vei fi fascinat de decorul natural al galeriilor pesterii, iar daca mai ai energie te bucuri si de alte obiective turistice din apropierea pesterii, in zona mai poti vizita Lacul Scropoasa, Cheile Tatarului si Spintecatura Ursilor.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker