Travel

Pestera Liliecilor – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera LiliecilorMonument al naturii si arie protejata, Pestera Liliecilor este cunoscuta deoarece adaposteste specii rare de lilieci. Pestera este situata in nord-vestul platformei Branului la o altitudine de 950 metri, s-a format prin eroziunea muntelui de catre paraul Vaii cu Cale si mai este cunoscuta si sub denumirea de Pestera Mare sau Pestera Badichii.

Cum ajungi la Pestera Liliecilor

Pestera Liliecilor este situata in localitatea Pestera, comuna Moieciu la 28 kilometri de Brasov, in culoarul Rucar-Bran, la poalele Muntilor Bucegi si ale Muntilor Piatra Craiului.

De ce sa vizitezi Pestera Liliecilor

Pestera este neamenajata, deci trebuie sa fiti pregatiti cu echipament adecvat: cizme si lanterna. Accesul in pestera se face printr-un culoar mic din care se intra intr-o grota si se continua cu un alt culoar, care are o lungime de 15 metri si la capatul caruia se afla un horn.

Avand o suprafata de 1.5 hectare, pestera adaposteste diverse specii de lilieci si numeroase formatiuni calcaroase numite lacrimi ale pamantului. In interior curge un firicel de apa, climatul este cald si cu umiditate moderata. Din tavan cad picaturi de apa iar peretii au diverse nuante, culoarea predominanta este verde.

Frumusetea pesterii si unicitatea ei este data de coloniile de lilieci care traiesc in sutele de orificii sapate in peretii pesterii, se pot vedea si simti pe pereti depunerile de guano (excremente de lilieci).

Activitatea de baza a locuitorilor din satul Pestera este pastoritul, specialitatea zonei este branza in coaja de brad, iar locul este potrivit pentru cei care iubesc muntele si drumetiile. Exista chiar si un monument inchinat ciobanilor din zona Branului. Pe acesta se poate citi o strofa din legenda Branului:

Tu Ghicuta urci Vladusca
Pina-n pietrele lui Crai
Sa-mi faci branza cea mai grasa,
Dar in coji de brad s-o dai
Afle varul Secelean
C-a facut-o un Pesterean.

capite de fan

Dealurile cu pasuni, capite de fan, adaposturi pentru animale, satenii care presteaza diverse activitati specifice anotimpului si locului te imbie la relaxare si la drumetii pe jos sau cu bicicleta. Toate te imbie la o plimbare de weekend spre Pestera Liliecilor.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker