Travel

Pestera Movile – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera Movile
Sursa foto : http://www.descopera.ro/descopera-in-romania/2338419-comorile-subterane-ale-dobrogei

Ai auzit pana acum de Pestera Movile? Daca nu, iti spunem noi ca acesta este singurul loc in care viata ar putea continua in urma unui atac nuclear si ca se afla in Romania. Pestera de langa Mangalia a uimit intreaga lume cu ecosistemul sau perfect inchis, ce poate sustine viata, fara a avea nevoie de ceva din exterior, de unde si concluzia fascinanta a speologilor care au demarat studii aici.

Descoperirea Pesterii Movile a uimit intreaga lume a stiintei. Chiar daca viata si ecosisteme au fost descoperite in majoritatea pesterilor din lume, cel din Pestera Movile este cu totul deosebit prin faptul ca nu depinde cu nimic de factorii din exterior. Cu alte cuvinte, ecosistemul adapostit in Pestera Movile a fost complet izolat de exterior pana in momentul descoperii cavitatii din subteran, este vechi de peste 200 de mil. de ani si este complet toxic si ostil fata de om si vietuitoarele din mediul extern.

Scurt istoric al Pesterii Movile

Pestera Movile este una dintre cele mai mari descoperiri speologice din ultimul secol. Cavitatea din subteran a fost gasita intamplator in 1986 de un grup de geologi care facea cercetari ale solului in zona Mangalia, in apropiere de Marea Neagra. Cercetarile lor aveau sa scoata la iveala un ecosistem care a bulversat lumea stiintei, iar Pestera Movile a capatat rapid statutul de singurul loc de pe pamant in care viata ar putea continua in urma unui dezastru nuclear.

Pestera Movile a fost descoperita in anul 1986, in apropiere de Mangalia, in urma unor cercetari pentru construirea unei centrale electrice in zona. Atunci nu i s-a dat o importanta deosebita, parand doar o simpla grota din put, cu o galerie de 300 m.

Are o lungime de 300 de metri, iar galeriile sale masoara pana la 2 metri inaltime. In urma cercetarilor efectuate in teren de speologi si oameni de stiinta, in pestera a fost descoperit un izvor cu apa termala sulfuroasa, peste 200 de specii care pot supravietui fara oxigen si un ecosistem care, mai bine de 200 de milioane de ani a existat complet izolat de mediul extern.

Aceasta a fost inchisa pana in anul 1990, cand a inceput o explorare mai atenta a ei, iar descoperirile care au urmat au uimit intreaga lume. In capatul pesterii s-a descoperit un lac cu apa termala sulfuroasa, a carei explorare a adus la suprafata numeroase forme de viata specifice pesterii.

Ecosistemul independent din Pestera Movile

Ecosistemul independent din Pestera MovileViata se sustine singura, fara a avea nevoie de prezenta oxigenului sau a altor factori externi. Sistemul functioneaza pe baza chimiosintezei, fiind separat de mediul exterior de foarte mult timp, dupa cum au dezvaluit studiile recente. Astfel, atmosfera este aproape lipsita de oxigen, dar bogata in metan si dioxid de carbon, si cu toate acestea viata exista, marturie fiind cele 35 specii complet noi de insecte ce locuiesc in pestera.

Printre speciile descoperite in Pestera Movile se numara un miriapod veninos, o specie noua de lipitoare, paianjeni si un scorpion de apa. Toate vietuitoarele din subteranul Pesterii Movile sunt complet nevazatoare, dar au dezvoltat un sistem de antene uriase cu ajutorul caruia se deplaseaza. Descoperirea Pesterii Movile a uimit oamenii de stiinta si i-a inspirat pe regizori si scenaristi, totul culminand cu lansarea filmului The Cave, in 2005.

Studiile realizate au demonstrat faptul ca viata se desfasoara complet independent fata de exterior, vietuitoarele de aici neavand nevoie de oxigen, lumina, caldura si asa mai departe. Ulterior, aceasta a fost declarata rezervatie speologica, iar intrarea a fost inchisa, pentru a nu fi afectat ecosistemul interior de mediul extern.

Descoperirea Pesterii Movile a atras atentia si cercetatorilor NASA care au concluzionat ca daca pamantul ar fi afectat de un atac nuclear de proportii, ecosistemul din Pestera ar supravietui fara probleme, neavand nicio legatura cu factori din mediul extern. In plus, Pestera Movile este singurul loc din lume unde viata nu se bazeaza pe compusii atomului de carbon, ci pe cei ai sulfului. Dupa efectuarea cercetarilor, Pestera Movile a fost izolata prin betonare de mediul extern pentru a nu deteriora sau afecta in vreun fel ecosistemul vechi.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker